Τετραμερής συνεργασία και στο βάθος 16+1

Τετραμερής συνεργασία και στο βάθος 16+1

Η 4η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 4 Ιουλίου, εμβάθυνε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία των τεσσάρων Βαλκανικών χωρών, δημιουργώντας έναν αναπτυξιακό άξονα που έρχεται να «κουμπώσει» στην Πρωτοβουλία 16+1 της Κίνας.

Δεν είναι τυχαία η ικανοποίηση που εκφράστηκε από τους τέσσερεις ηγέτες στη Θεσσαλονίκη για τα αποτελέσματα της Συνόδου. Είναι μια «καλή είδηση» για την περιοχή σημείωσε στις κοινές δηλώσεις που έγιναν με το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο Σέρβος Πρόεδρος Aleksandar Vucic.  Από τη μεριά τους οι Πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Boiko Borissov και Ρουμανίας Vasilica-Viorica Dăncilă, μίλησαν για την ανάγκη της υλοποίησης των μεγάλων έργων υποδομής για τη διασυνδεσιμότητα των χωρών ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην υλοποίηση του σχεδίου του μεταφορικού δακτυλιδιού συνδυασμένων μεταφορών που θα υλοποιηθεί από την πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών.

Στις συζητήσεις πέρα από την αποτίμηση των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων, έγινε εκτενής αναφορά για την Κινεζική Πρωτοβουλία 16+1.

Η 7η Σύνοδος της Πρωτοβουλίας 16+1 θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 7 Ιουλίου 2018 με την παρουσία του Πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας  Li Keqiang. Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία είναι η Αλβανία, η Βοσνία & Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η πΓΔ της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Κεντρικό θέμα της Συνεργασίας Κίνας με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη 16+1 είναι η «εμβάθυνση της ανοικτής και πραγματιστικής συνεργασίας για την ευημερία χωρίς αποκλεισμούς» και αντικατοπτρίζει τη γενική προθυμία των συμμετεχουσών χωρών να χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες ευκαιρίες για την ενίσχυση της συνεργασίας και την επίτευξη πρακτικών αποτελεσμάτων προς όφελος όλων.

Στο βασικό σχεδιασμό της Πρωτοβουλίας πρώτιστα είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον της Κίνας για την υλοποίηση ενός δικτύου μεταφορών από και προς την Ευρώπη με μεγάλα έργα για την αναβάθμιση οδικών αρτηριών και σιδηροδρομικών δικτύων. Έτσι η υλοποίηση του σχεδιασμού του «μεταφορικού δακτυλιδιού» συνδυασμένων μεταφορών, που ανακοινώθηκε στη 4η Τετραμερή στη Θεσσαλονίκη, θα κουμπώσει με την Κινεζική πρωτοβουλία και θα ενισχύσει την οικονομία των τεσσάρων χωρών αλλά και θα άρει την απομόνωση τους από το διεθνές εμπόριο, καθώς θα καταστεί η περιοχή εμπορικός κόμβος.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2012 που ξεκίνησε η πρωτοβουλία, θα συμμετάσχει ως παρατηρητής με την παρουσία του Έλληνα Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, στην Συνεργασία Κίνας με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη «16+1»./IBNA

Photo: IBNA/Spiros Sideris