Τα Σκόπια φιλοξενούν τη διάσκεψη «Βαλκάνια 360»

Τα Σκόπια φιλοξενούν τη διάσκεψη «Βαλκάνια 360»

Τα Βαλκάνια 360 (Balkan 360): Η Οικονομική Ανάπτυξη και οι Περιφερειακές Σχέσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη φιλοξενούνται στα Σκόπια υπό την αιγίδα του γερμανικού Ταμείου Marshall.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Bujar Osmani, δήλωσε ότι, από την οπτική της παγκόσμιας κοινότητας, η Βόρεια Μακεδονία θεωρείται πλέον ως success story και μία νέα πραγματικότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

“Πριν από 20 μήνες, τα Βαλκάνια είχαν πολλές ανοικτές πολιτικές διαμάχες, εσωτερικές προκλήσεις και απειλές για την εσωτερική ασφάλεια και το κράτος δικαίου”, δήλωσε ο Osmani.

Από την πλευρά του, ο ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ Philip Reeker μίλησε για το θέμα του ονόματος της χώρας, προσθέτοντας ότι οι πρωθυπουργοί Zaev και Τσίπρας και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών των αντίστοιχων χωρών πρέπει να καρπωθούν όλα τα εύσημα για αυτό το ιστορικό επίτευγμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να το δουν ως ένα πολύ καλό παράδειγμα.

Η αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Σκόπια, Micaela Schwetzer-Bluhm, υπογράμμισε ότι οι πρωθυπουργοί Zoran Zaev και Αλέξης Τσίπρας κατάφεραν να αλλάξουν τις σχέσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, μετατρέποντας τους δύο γείτονες σε εταίρους.

Ο γερμανός πρέσβης Tomas Gebrich δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία πέτυχε κάτι ιστορικό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανοίγοντας το δρόμο προς την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Το πρόγραμμα Balkan 360 έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει την καινοτόμο και συνεκτική δέσμευση των ΗΠΑ και της Γερμανίας στα Βαλκάνια και επίσης να στηρίξει την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της περιοχής./ΙΒΝΑ