Τα Σκόπια προτείνουν την ονομασία «Republika Ilindenska Makedonija», σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ

Τα Σκόπια προτείνουν την ονομασία «Republika Ilindenska Makedonija», σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με αρκετά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, η πΓΔ της Μακεδονίας κατέθεσε νέα πρόταση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Η πρόταση κάνει λόγο για νέα ονομασία του κράτους, το οποίο θα λέγεται «Republika Ilindenska Makedonija». Η νέα ονομασία θα ισχύει για όλες τις χρήσεις αναφέρουν ΜΜΕ των Σκοπίων, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές της χώρας.

Ο προσδιορισμός Ilindenska προέρχεται από την λέξη Ilinden, που στα ελληνικά σημαίνει η Ημέρα του Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία το 1903 σημειώθηκε η εξέγερση κατά του οθωμανικού ζυγού στην κωμόπολη Κρούσεβο της πΓΔ της Μακεδονίας . Η 2α Αυγούστου (ημέρα του Προφήτη Ηλία-Ilinden,σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο ) αποτελεί εθνική εορτή στην πΓΔ της Μακεδονίας .Στη χώρα,  οι θρησκευτικές εορτές εορτάζονται σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Την πρόταση για ονομασία «Republika Ilindenska Makedonija», σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, κατέθεσε ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev, στη συνάντηση που είχε χθες στη Σόφια με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων./IBNA