Τα Σκόπια εμμένουν στη θέση για ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν”

Τα Σκόπια εμμένουν στη θέση για ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν”

Ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της χώρας του συνεχίζει να θεωρεί ότι πρόταση που κατέθεσε για ονομασία “Republika Ilidenska Makedonija” (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλντεν) είναι η πιο κατάλληλη για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Ο Zaev σημείωσε ότι πρόκειται για μία ονομασία με χρονικό προσδιορισμό και πρόσθεσε πως αυτή δεν περιλαμβάνει καμία εδαφική βλέψη έναντι των γειτόνων της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας ανέφερε ότι η χώρα του αποδέχτηκε το erga omnes και την αναθεώρηση του Συντάγματός της, με την προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά (σ.σ. Ελλάδα) θα αποδεχτεί μία ονομασία, όπως αυτή της  “Republika Ilidenska Makedonija” , η οποία, όπως σημείωσε, κατοχυρώνει την εθνική ταυτότητα των πολιτών και την αξιοπρέπεια της χώρας του.

«Με την ονομασία αυτή, η Ελλάδα παίρνει το erga omnеs και την συνταγματική αναθεώρηση και εμείς ενισχύουμε την εθνική μας ταυτότητα και διαφυλλάτουμε την αξιοπρέπεια μας. Άρα πρόκειται για μία λύση που συνιστά κέρδος και για τις δύο πλευρές, και που οδηγεί στην επίλυση της 25ετούς διαφοράς για το θέμα του ονόματος» σημείωσε ο Zoran Zaev.

Υπογράμμισε δε, ότι δεν μπορεί να αναμένονται αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔ της Μακεδονίας  για κάθε άλλη ονομασία που προτείνεται κάθε φορά.

O πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας σημείωσε ότι τα αιτήματα της εξέγερσης του Ίλιντεν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1903, ήταν για κοινωνική δικαιοσύνη και για ελευθερία και σε καμία περίπτωση, όπως ισχυρίστηκε, δεν είχε εδαφικές διεκδικήσεις έναντι άλλων…./ ΙΒΝΑ