Τα Σκόπια αναμένουν νέα από τις Βρυξέλλες

Τα Σκόπια αναμένουν νέα από τις Βρυξέλλες

Μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, οι αρχές στα Σκόπια περιμένουν τη συνάντηση των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας στα Σκόπια, Nikola Dimitrov, δήλωσε ότι το πρωτόκολλο αυτό αναμένεται να υπογραφεί αυτήν την εβδομάδα ή την αρχή της επόμενης.

«Το πρωτόκολλο προσχώρησης του ΝΑΤΟ αναμένεται να υπογραφεί αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, θα σταλεί στο ελληνικό κοινοβούλιο για επικύρωση. Ελπίζουμε ότι οι φίλοι μας, η Λιθουανία μεταξύ των πρώτων, θα επικυρώσουν το πρωτόκολλο στα αντίστοιχα κοινοβούλιά τους. Μόλις το πρωτόκολλο επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα έχουμε μια θέση εντός της Συμμαχίας», δήλωσε ο Dimitrov.

Ο υπουργός Άμυνας Radmila Sekerinska δήλωσε ότι η χώρα αναμένεται να έχει τη δική της έδρα στο ΝΑΤΟ τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Αναμένουμε να έχουμε τη δική μας έδρα στο ΝΑΤΟ τις επόμενες δύο εβδομάδες και αναμένω ότι αυτό θα προκαλέσει θετικές αντιδράσεις στη χώρα. Η διαδικασία συμφιλίωσης και οικοδόμησης φιλίας στην περιοχή δεν έχει άλλες εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Σέκερινσκα.

Η κυβέρνηση στα Σκόπια έχει την ελπίδα ότι η υπουργός Άμυνας, Radmila Sekerinska, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών, η οποία θα διεξαχθεί στις 13 και 14 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, ενώ η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον./IBNA