Τα σενάρια για μέτρα-αντίμετρα και η απόφαση του Μαΐου

Τα σενάρια για μέτρα-αντίμετρα και η απόφαση του Μαΐου

Τον ερχόμενο Μάιο θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι θεσμοί, προκειμένου να εκτιμήσουν τη δημοσιονομική κατάσταση του 2019. Σε αυτή τη συζήτηση τρία είναι τα πιθανά σενάρια: Να υπάρξει κοινή εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, οπότε θα εφαρμοστούν οι περικοπές 1% των συντάξεων και τα αντίστοιχα αντίμετρα. το δεύτερο σενάριο είναι το πλεόνασμα να κινηθεί στην περιοχή του 2,5% με 3,5%, οπότε θα “κοπούν” και τα “ισόποσα” αντίμετρα, ενώ θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων.  Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει την εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 1,5%-2,5%, οπότε τα αντίμετρα παύουν να ισχύουν, ενώ θα υπάρξει “ισόποση” (έως 1% δημοσιονομικά) μείωση του αφορολογήτου ούτως ώστε να επιτευχθεί το απαραίτητο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ φυσικά θα υπάρξει και η προβλεπόμενη μείωση στις συντάξεις.

Πάντως, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει ζήτημα, κάτι το οποίο εδράζεται, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόσο στην καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017, η οποία συνεχίζεται και το 2018, όσο και στη στάση του ΔΝΤ, η οποία έχει βελτιωθεί πολύ, αναφορικά με τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, ανεβάζοντας τον πήχη του πλεονάσματος στο 2,8%. Είναι γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 6,8 δισ. το 2017, κάτι το οποίο δείχνει ότι θα υπάρξει carry over και φέτος, αλλά και του χρόνου, ενώ τα χθεσινά στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν διπλάσια υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο δίμηνο του 2018.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια πηγή ανέφερε στο πως η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για όποια απόφαση κι αν λάβει το ΔΝΤ, προσθέτοντας πως αν δε συμφωνεί με τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων και Ελλήνων, τότε μπορεί να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα

Πότε θα αποφασίσει το ΔΝΤ

Τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί στο επίκεντρο ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ζήτημα θα απασχολήσει την εαρινή σύνοδο του Ταμείου στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Η πορεία τόσο της τέταρτης αξιολόγησης όσο και των διαπραγματεύσεων για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία θα απασχολήσουν το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σε τελική ανάλυση, τέταρτη αξιολόγηση, διαπραγματεύσεις για το χρέος μεταμνημονιακό πλαίσιο πρέπει να «κλειδώσουν» στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα./ΙΒΝΑ