Τα παιχνίδια εντυπώσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας για την Interpol

Τα παιχνίδια εντυπώσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας για την Interpol

Κλίμα ευφορίας προκάλεσε στη Σερβία η αποτυχία του Κοσσόβου να καταστεί μέλος της Interpol.

Η απόρριψη του αιτήματος της Πρίστινα από την γενική συνέλευση του οργανισμού, αφού δεν εξασφαλίστηκε η ψήφος των 2/3 από τα 192 μέλη, εκλήφθηκε στο Βελιγράδι ως μεγάλη διπλωματική νίκη της Σερβίας.  Από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Aleksandar Vucic, τον ΥΠΕΞ Ivica Dacic και έως τον υπουργό Εσωτερικών, Nedojsha Stevanovic, έγινε λόγος για δικαίωση της Σερβίας σε μία μάχη που – όπως συνηθίζεται να υπογραμμίζεται με έμφαση  – ήταν άνιση με δεδομένο ότι οι  ισχυροί του πλανήτη υποστήριζαν την ένταξη του Κοσσόβου στην Interpol.

Από την άλλη στην Πρίστινα επικρατεί απογοήτευση αλλά και έντονος θυμός για την επιθετική – όπως λέγεται – προπαγάνδα της Σερβίας.

Είναι άραγε τόσο μεγάλη νίκη για το Βελιγράδι ή καταστροφική ήττα για την Πρίστινα, η μη ένταξη του Κοσσόβου στην Interpol;

Η σερβική πολιτική ηγεσία τις ημέρες που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας υποστήριζε με σθένος ότι ο αποκλεισμός του Κοσσόβου από τον διεθνή αστυνομικό οργανισμό αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνει κατάχρηση των δυνατοτήτων που παρέχει, από την αστυνομία του Κοσσόβου. Στο πλαίσιο αυτό γινόταν αναφορά σε λίστες Σέρβων που θα κατηγορηθούν για εγκλήματα την περίοδο 1998-99 και για τους οποίους το Κόσσοβο, όντας μέλος της Interpol, θα έχει την δυνατότητα να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Τα φιλοκυβερνητικά tabloids αναφέρονταν μάλιστα και σε συγκεκριμένα πρόσωπα μεταξύ των οποίων και αυτό του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Ljubisha Dikovic ο οποίος, εκείνη την περίοδο υπηρετούσε στο Κόσσοβο. Αυτό το επιχείρημα δεν έχει καμία υπόσταση και προφανώς προορίζονταν για εσωτερική κατανάλωση.

Το Κόσσοβο ακόμη και σήμερα έχει την δυνατότητα να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για κάποιον καταζητούμενο μέσω της διοικητικής αρχής του ΟΗΕ (UNMIK) ή μέσω της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης (EULEX) που δρα στην περιοχή. Άλλωστε, εδώ και χρόνια στην Πρίστινα λειτουργεί γραφείο της Interpol που αναλαμβάνει υποθέσεις που έχουν διεθνή υπόσταση.

Όλα αυτά αναιρούν ταυτόχρονα και το επιχείρημα της Πρίστινας ότι η ένταξη του Κοσσόβου στην Interpol θα διευκόλυνε την μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διεθνούς τρομοκρατίας. Η αστυνομία του Κοσσόβου μέσω της UNMIK και της EULEX έχει επίσης την δυνατότητα να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα αρκεί βέβαια να το επιθυμεί. Συνεπώς και αυτό το επιχείρημα είχε αποδέκτη την εσωτερική κοινή γνώμη ενώ η αναφορά στην διεθνή τρομοκρατία σκοπό είχε να προκαλέσει την ευαισθησία ξένων χωρών.

Η ένταξη ή μη του Κοσσόβου στην Interpool ήταν λοιπόν θέμα γοήτρου για το Βελιγράδι και την Πρίστινα και όχι ουσίας. Ένα μέρος του παιχνιδιού αλληλοεξόντωσης  που παίζουν εδώ και χρόνια οι δύο πλευρές. Παιχνίδι, όχι εντυπώσεων αλλά στρατηγικής, ήταν και για τον διεθνή παράγοντα όπου οι χώρες που εμπλέκονται στην περιοχή χρησιμοποιούν την Σερβία και το Κόσσοβο ως πεδίο αντιπαράθεσης./IBNA