Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ή θα φέρουν τη λύση του Κυπριακού ή θα διχάσουν κι άλλο το νησί

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ή θα φέρουν τη λύση του Κυπριακού ή θα διχάσουν κι άλλο το νησί

Η Άγκυρα ζητά μερίδιο – Τι θα συμβεί με τον EastMed

Δυο ημέρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σχετικά με τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 , ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akinci σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Το μεγάλο κοίτασμα που βρέθηκε στη θέση «Γλαύκος» πάντως θεωρείται πως αλλάζει πολλά δεδομένα όχι μόνο στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής αλλά και τις θέσεις όλων των πλευρών για το μέλλον της Κύπρου.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής η Άγκυρα δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση. Άλλωστε το οικόπεδο 10 δεν βρίσκεται στην περιοχή της δικής της θεωρίας για τουρκική υφαλοκρηπίδα. Όμως με κάθε ευκαιρία η Άγκυρα εκφράζει πως ο φυσικός πλούτος της Κύπρου θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ των τουρκοκυπρίων και ελληνοκυπρίων και αυτό θα πρέπει να συμβεί αφού λυθεί το Κυπριακό. Όμως ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu έχει εκφράσει και άλλες φόρμουλες όπως τη συγκέντρωση των εσόδων των υδρογονανθράκων σε ένα διεθνές ταμείο, ή μέσω της Ε.Ε!

Σχετικά με τη συνάντηση Akinci-Aναστασιάδη, οι περισσότεροι συμφωνούν πως σε «θετικό και καλό κλίμα» πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη –  Akinci, αλλά, όπως είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου, «αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρξε και σύγκλιση απόψεων, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, που εμμένει στις θέσεις του».

Μεταφορά του κυπριακού αερίου μέσω της Τουρκίας προτείνει ο Akinci    

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο  ΒRT o Akinci εξέφρασε την άποψη πως το Κυπριακό αέριο θα πρέπει να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας! «Σε αυτή την περιοχή χρειάζεται οικονομική συνεργασία όπως και σε άλλους τομείς. Σε περίπτωση που βρεθεί ικανοποιητική ποσότητα φυσικού αερίου ο πιο λογικός δρόμος είναι να φτάσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Το δέχονται και οι ίδιοι αυτό. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραχαϊδεύει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό δεν εξυπηρετεί την ειρήνη. Πρέπει να τύχει από κοινού εκμετάλλευσης ο πλούτος. Σε περίπτωση συνεργασίας, η ελληνοκυπριακή  πλευρά θα ζήσει φιλικά με μια μεγάλη χώρα των 80 εκατομμυρίων. Σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν νέες εντάσεις. Πρέπει να γίνει ό,τι χρειάζεται για προστασία των δικαιωμάτων».

Οι 3 θεωρίες της Τουρκίας για δικαιώματα της για τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου 

Η Τουρκία θεωρεί σημαντική εξέλιξη πως η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου γίνεται σημαντικός χώρος πηγής υδρογονανθράκων και θεωρεί πως έχει δικαιώματα για πολλούς λόγους. Αρχικά διεκδικεί τα έσοδα μέσω των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων. Επιπλέον θεωρεί πως η υφαλοκρηπίδα της εφάπτεται σε αρκετά σημεία με τα οικόπεδα 4,5,6,7  τα οποία την επόμενη περίοδο η Κυπριακή Δημοκρατία σχεδιάζει να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει η Τουρκία να στείλει τα γεωτρύπανα της στα σημεία αυτά.

Επιπλέον  η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου ( ΤPAO) έχει συνάψει συμφωνίες με το ψευδοκράτος και το επόμενο διάστημα αναμένονται να πραγματοποιηθούν έρευνες στην βόρεια περιοχή του νησιού. Παράλληλα η Άγκυρα έχει εμποδίσει την ΕΝΙ να πραγματοποιήσει έρευνες στη θέση «Σουπιά» στο οικόπεδο 8 . Παρόλο που η Τουρκία δεν έχει απευθείας δικαιώματα στην περιοχή επικαλείται τη σύμβαση με την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» που έχει παραχωρήσει δικαιώματα ερευνών στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Η Άγκυρα μετράει τις δυνάμεις της  

Η Τουρκία δεν αγνοεί πως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία που έχουν βρει σημαντικά κοιτάσματα αερίου  έχουν κάκιστες διπλωματικές σχέσεις ή καθόλου μαζί της. Ωστόσο θεωρεί πως το αέριο θα φτάσει στην Ευρώπη με γρήγορο κι οικονομικό τρόπο μέσω των εδαφών της. Έτσι πιέζοντας με κάθε τρόπο θέλει να έχει μερίδιο από τον ενεργειακό πλούτο καθώς θεωρεί πως κρίνεται το ενεργειακό μέλλον της χώρας.

Το ενδεχόμενο της κατασκευής του τερματικού σταθμού απασχολεί όλες τις χώρες της περιοχής και όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης δηλώνει τον πρώτο ρόλο για κατασκευή τερματικού υγροποίησης  τον έχουν οι εταιρείες «που στο τέλος της ημέρας θα βάλουν και τα λεφτά» .

«Εξετάζονται όλες οι  επιλογές ταυτόχρονα.  Το μόνο βέβαιο είναι η αξιοποίηση της Αφροδίτης (σ.σ. το άλλο κοίτασμα) προς  Αίγυπτο. Αν θα αξιοποιηθεί η Αφροδίτη θα είναι προς Αίγυπτο. Με το Ισραήλ οι συζητήσεις συνεχίζονται και δεν σχετίζονται με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει, να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο ανταγωνιστική.

Μέχρι στιγμής το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΕastMed δεν συζητείται έντονα καθώς θεωρείται έργο μεγάλου κόστους το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και η κατασκευή του.

Η έντονη παρουσία του τουρκικού Ναυτικού με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» όπου πραγματοποιεί ασκήσεις ταυτόχρονα στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο θεωρείται μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης και ένα μήνυμα πως η Τουρκία δεν πρέπει να αγνοηθεί στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια. Άλλωστε θεωρεί πως έχει μεγαλύτερο στόλο από τις 3 χώρες που έχουν βρει κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο./ΙΒΝΑ