Τα επίδικα της σημερινής συζήτησης για τον Ελληνικό προυπολογισμό

Τα επίδικα της σημερινής συζήτησης για τον Ελληνικό προυπολογισμό

Με τον απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων αλλά και τους στόχους της επόμενης περιόδου από τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών θα κλείσει απόψε το βράδυ η συζήτηση για τον προυπολογισμό στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Σε μια στιγμή που η πόλωση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση κορυφώνεται Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται απόψε να δώσουν μια “γεύση” από το πολιτικό κλίμα του νέου έτους των πολλαπλών εκλογών.

Οικονομία και Συμφωνία των Πρεσπών…

Από την μια η οικονομία. Με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει πως ο προυπολογισμος που ψηφίζεται είναι ο πρώτος από το 2010 που δεν εκπονήθηκε υπό την επιτροπεία των θεσμών έχοντας χαρακτήρα δημοσιονομικής επέκτασης προβλέποντας σειρά αναπτυξιακών μέτρων. Η Ν.Δ. ασκεί δριμεία κριτική πως τα πλεονάσματα προκύπτουν από την υπερφορολόγηση αμφισβητώντας τις αποδόσεις της οικονομίας. Κεντρικό σημείο αιχμής της αντιπολίτευσης είναι η κατηγορία ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019 και παράλληλα θα αφήσει ανοιχτή την κατάργηση και της μείωσης του αφορολόγητου- που είχε προνομοθετηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς- εαν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει στην διακυβέρνηση και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Για το επόμενο διάστημα τα κρίσιμα ζητήματα που θα κληθεί να απαντήσει η κυβέρνηση είναι το ζήτημα διαχείρισης των οφειλών στο δημόσιο αλλά και των λεγόμενων “Κόκκινων δανείων” και των πλειστηριασμών. Τα θέματα αυτά πρόκειται να απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικου συμβουλίου.

Από την άλλη η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Κ. Μητσοτάκης πρόκειται να επαναλάβει την διαφωνία του κόμματος του με την Συμφωνία κάνοντας λόγο για αλυτρωτικά στοιχεία. Παράλληλα, τα ζητήματα ασφάλειας με κεντρικό το θέμα της βομβιστικής επίθεσης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, για το οποίο η Ν.Δ. κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως στοχοποίησε το προηγούμενο διάστημα το κανάλι. Κατηγορία που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

…φέρνουν πολιτικές ανακατάξεις

Ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι μετατοπίσεις βουλευτών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Το μεσημέρι η Ν.Δ. ανακοίνωσε την προσχώρηση στην κοινοβουλευτική της όμαδα του ανεξάρτητου, πρώην βουλευτή του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις για τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Γ. Σαρίδη, που έχει δηλώσει πως θα υπερψηφίσει τον προυπολογισμό της κυβέρνησης. Τυχόν προσχώρηση του στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ανέβαζε τον αριθμό των βουλευτών της συμπολίτευσης στους 154./IBNA