Τα βήματα της Ελλάδας μέχρι την 3η Δεκέμβρη

Τα βήματα της Ελλάδας μέχρι την 3η Δεκέμβρη

Το “βλέμμα” στην οργάνωση των θετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών που ξεπερνούν τα 900 εκατ. Και θα εφαρμοστούν από 1/1/2019 στρέφει τώρα η κυβέρνηση. Το χθεσινό EwG δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού και στη θετική εισήγηση της Κομισιόν, δίνοντας επί της ουσίας το πράσινο φως στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της, όπως ακριβώς τους είχε προδιαγράψει. Όπως φάνηκε, δεν προέκυψε κάποια γερμανική ή ολλανδική αντίδραση, δίνοντας όχι μόνο την ευχέρεια στην ελληνική πλευρά να ασκήσει τρόπον τινά κοινωνική πολιτική, αλλά και χωρίς “ενστάσεις”, οι οποίες θα προύσαν τα πλήξουν τα σταθερά βήματα προόδου της ελληνικής οικονομίας, μεταφραζόμενα σε αυξήσεις της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων.

Αυτή τη στιγμή, τα επόμενα βήματα φαντάζουν τυπικά. Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, θα ληφθεί η τελική και επίσημη απόφαση για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας το 2019, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο στις 3 Δεκεμβρίου το Eurogroup θα εξεταστούν όλοι οι προϋπολογισμοί των χωρών μελών της ευρωζώνης. Όσον αφορά την Ελλάδα, εκτός από τον προϋπολογισμό θα εξεταστεί και η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση, “διευρυμένης εποπτείας” των θεσμών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Όπως εξήγησε ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης, τo Εuroworking Group συζήτησε το ζήτημα των συντάξεων και το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το  2019, προκειμένου να μπορέσει να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων, στις 21 Νοεμβρίου.

Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το ελληνικό ζήτημα ούτε θα συζητηθεί, ούτε περιλαμβάνεται στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup που θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου, με θέμα την εμβάθυνση της ευρωζώνης.

Το χρονοδιάγραμμα

Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί. Στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου και ενώ νωρίτερα, στις 21 Νοεμβρίου, η Κομισιόν θα έχει εκδώσει τις εκθέσεις της επί του προϋπολογισμού όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Eurogroup θα τοποθετηθεί πολιτικά επί των προϋπολογισμών. Το μείζον θέμα δεν είναι άλλο από τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Στις 21 Νοεμβρίου παράλληλα, θα δοθεί στη δημοσιότητα και η πρώτη έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα. Την ίδια ημέρα, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή το τελικό κείμενο του προυπολογισμού του 2019, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει τα θετικά μέτρα που προαναφέρθηκαν

Επιστροφή 600 εκατ. !

Στη βάση των διαπιστώσεων της έκθεσης, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών αναμένεται να εγκρίνει στη συνέχεια την εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατούν ΕΚΤ (ECB) και κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs). Ακόμη, δεν έχει καθοριστεί αν η συγκεκριμένη κίνηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκέμβρη ή λίγες μέρες νωρίτερα. Πάντως, η συγκεκριμένη κίνηση θα αποτελέσει ακόμη ένα θετικό βήμα για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα./ΙΒΝΑ