Τί συμβαίνει με Ουάσιγκτον-Άγκυρα και την οικονομία τής Τουρκίας

Τί συμβαίνει με Ουάσιγκτον-Άγκυρα και την οικονομία τής Τουρκίας

Η κρίσιμη εβδομάδα

Πριν τις προεδρικές εκλογές τις Τουρκίας, που διεξήχθησαν στις 24 Ιουνίου, με απόφαση του Erdogan, όλοι στην Τουρκία περίμεναν κάποιου είδους αναστάτωση στην οικονομία τής χώρας, καθώς τα δομικά προβλήματα που παρουσίαζε και τα έως τότε δεδομένα, αποδείνυαν την ανάγκη λήψης οικονομικών μέτρων. Η υποτίμηση της λίρας, η αύξηση του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων, το εμπορικό έλλειμμα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, τα δάνεια σε συνάλλαγμα των επιχειρήσεων ήταν κάποια από τα εμφανή σημάδια που υποδείκνυαν πως υπάρχουν ορισμένα προβλήματα.

Όμως, κανείς δεν περίμενε τέτοιου είδους κατάσταση, με την τουρκική λίρα μέσα σε 2 μήνες να υποτιμάται έναντι τού δολαρίου περίπου κατά 40% ενώ σε ετήσια βάση η υποτίμηση να ξεπερνά το 80%. Ένα γεγονός, που αν συνεχιστεί δύναται να προκαλέσει απρόβλεπτα ζητήματα στις τουρκικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

Η μεγάλη αυτή αναταραχή θεωρείται πως προκλήθηκε και λόγω των κακών εξελίξεων στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή την απαίτηση των ΗΠΑ για αποφυλάκιση του πάστορα Andrew Βrunson από τις τουρκικές φυλακές όπου και κρατείται από τον Οκτώβριο του 2016 ενώ τώρα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι κατηγορίες εναντίον του αφορούν σχέσεις του με το PKK και με την οργάνωση FETO, κτλ.

Παρόλα αυτά, τα προβλήματα στις σχέσεις των δυύο πλευρών είναι περισσότερα. Η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα και την Τεχεράνη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ που, από την πλευρά τους, ως «απάντηση», δεν έχουν εκδώσει στην Τουρκία τον ιμάμη Fethullah Gulen, ο οποίος, σύμφωνα με την Άγκυρα, είναι ο ενορχηστρωτής τής απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του Erdogan. Παράλληλα, οι ΗΠΑ πάγωσαν την πώληση των 100 F-35 στην Τουρκία, παρά το γεγονός συνεργασίας τους για την κατασκευή-παραγωγή τους από το 2008.

Η δυσπιστία που υπάρχει στις δυο πλευρές φάνηκε και στην επίσκεψη της τουρκικής επιτροπής που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για συνομιλίες, όπου, τελικά, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Με την αποτυχία αυτή, η υποτίμηση της λίρας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, με το άρθρο του στους New York Times, μίλησε για πιθανότητα εύρεσης νέων συμμἀχων από την πλευρά της Άγκυρας.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ελπίζουν πως εντός της επόμενης εβδομάδος θα μπορούσαν να γίνουν κάποια βήματα για να μην χειροτερέψουν οι σχέσεις των δύο χωρών, όπως ούτε και η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα τού ΝΑΤΟ, με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό και θα ήταν επικίνδυνο να απομακρυνθεί από τη συμμαχία. Φιλοξενεί 3.5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους  τηρεί τη συμφωνία με την Ε.Ε σε σχέση με το προσφυγικό.

Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι κρίσιμη για την Τουρκία, αλλά και σημαντική για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ …. / ΙΒΝΑ