Σύγκρουση Τσίπρα- Μητσοτάκη στην βουλή με φόντο το δημόσιο πανεπιστήμιο

Σύγκρουση Τσίπρα- Μητσοτάκη στην βουλή με φόντο το δημόσιο πανεπιστήμιο

Πανεπιστήμιο για όλους ή για τις ελίτ;

Για το δημόσιο πανεπιστήμιο συγκρούστηκαν σήμερα στην βουλή ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο ερώτησης που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία στην “ώρα του πρωθυπουργού”.

Σε μια συζήτηση με έντονο πολιτικό και ιδεολογικό χαρακτήρα ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της ανάγκης ενός δημοσίου πανεπιστήμιου που θα δίνει την δυνατότητα σε όλους να σπουδάσουν ισότιμα και όχι μόνο στις ελίτ.  “Υποστηρίζουμε ένα σύστημα, το οποίο θα γεννά άριστους και άξιους, ανεξαρτήτως της ταξικής θέσης του καθενός”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δυσφημεί το δημόσιο πανεπιστήμιο με τις κατηγορίες για ανομία και βία στο εσωτερικό των ιδρυμάτων, εξαιτίας της “ιδεολογικής εμμονής” της συντηρητικής παράταξης να αναδείξει το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστήμιων.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι ως κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, περιγράφοντας μια κατάσταση βίας, ανομίας, εγκληματικότητας και διακίνησης ναρκωτικών  στο εσωτερικό των ιδρυμάτων. Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ πως αντιμετωπίζει με ανοχή αυτές τις ομάδες.

Με στοιχεία που δείχνουν πως την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τα κρούσματα είναι μειωμένα, απάντησε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα, η οποία μπορεί να επέμβει αυτεπάγγελτα εαν κληθεί. Αναιρώντας την εικόνα διάλυσης που περιέγραψε η αντιπολίτευση, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε και την ανακοίνωση της ακαδημαϊκής συνεργασίας του κορυφαίου πανεπιστημίου Columbia με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση η Νέα Δημοκρατία και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης ζητούν την κατάργηση του άρθρου 16 που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αίτημα που έχει βρει στο παρελθόν απέναντι την μεγάλη πλειοψηφία του ακαδημαϊκού κόσμου και των φοιτητών καθώς όπως υποστηρίζεται θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων και θα βάλει φραγμούς στην ισότιμη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση./ΙΒΝΑ