Σχέδιο Τσακαλώτου α λα ιταλικά για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων

Σχέδιο Τσακαλώτου α λα ιταλικά για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων

Την πρόταση του ΤΧΣ για ένα σχήμα προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme APS), βασισμένο στο ιταλικό πρότυπο, παρουσίασε ο Έλληνς υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Capital Link που έλαβε χώρα στην Νέα Υόρκη, κατά τις προηγούμενες μέρες.

Τα κριτήρια

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε σύντομα ανακοινώσεις και περιέγραψε τα 3 κριτήρια που θα καθορίσουν την τελική μορφή του σχεδίου, τα οποία είναι η ταχύτητα εφαρμογής, η συμβατότητα με δίκαιο το δίκαιο της Ευρωπαϊκός Ένωσης και η απουσία κινδύνων.

Επισήμανε ότι για τις τράπεζες “οι προκλήσεις είναι μπροστά” αναφορικά με τα “κ NPLs αν και όπως είπε είναι ανακεφαλαιοποιημένες και έχει αποδειχθεί ότι καλύπτουν τους στόχους των τεστ αντοχής.

Επισήμανε ότι εξετάζεται ένα σχήμα APS με βάση την πρόταση του ΤΧΣ (hsfs). “Θα το αναγγείλουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι” ανέφερε, συμπληρώνοντας πως αυτό “θα γίνει σύντομα”.

Εύκολο σχήμα

Ως εκ τούτου, εξήγησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, απαιτείται ένα σχήμα που να είναι εύκολο και να έχει ήδη εφαρμοστεί, και επικαλέσθηκε στο πλαίσιο αυτό την  ιταλική εμπειρία την οποία έχουν ήδη ακολουθήσει και άλλα κράτη.

Ουσιαστικά ο κ. Τσακαλώτος μετέφερε χρονικά για τον Ιανουάριο την παρουσίαση της πρότασης του ΤΧΣ για τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το οποίο και όρισε ως κυρίαρχο, καθότι και η Τράπεζα της Ελλάδος (Bank of Greece) έχει δημοσιοποιήσει διαφορετικού τύπου πρόταση. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει η έγκριση της ΕΚΤ (ECB) και του ESM.

Το σχέδιο του ΤΧΣ προβλέπει την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε προβληματικά δάνεια που οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν και θα πουλήσουν σε επενδυτές και τα έσοδα θα μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό. Για να εφαρμοσθεί το εν λόγω σχέδιο απαιτείται η έγκρισή του από την DGComp λόγω του ότι οι εγγυήσεις θα μπορούν να εκληφθούν ως κρατική ενίσχυση./ΙΒΝΑ