Συνταγματική αναθεώρηση: Στόχος οι συναινέσεις και οι προοδευτικές τομές

Συνταγματική αναθεώρηση: Στόχος οι συναινέσεις και οι προοδευτικές τομές

Σε ρυθμούς συνταγματικής αναθεώρησης εισέρχεται η Βουλή, καθώς, τις αμέσως επόμενες ημέρες -πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα- τουλάχιστον 50 βουλευτές τής συμπολίτευσης θα καταθέσουν στον πρόεδρο της Βουλής, την τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με σημεία αιχμής την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, την διακριτότητα στις σχέσεις της εκκλησίας με το κράτος, την κατοχύρωση της απλής αναλογικής με ταυτόχρονη ενίσχυση του κοινοβουλίου και της κυβερνητικής σταθερότητας μέσω της αποσύνδεσης της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να αναγκάσει τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν, αλλά και να διασφαλίσει συναινέσεις.

Συνταγματική αναθεώρηση με φόντο τον νόμο περί ευθύνης υπουργών 

Άλλωστε, για το Μέγαρο Μαξίμου η περίοδος μετά τον τερματισμό των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής αποτελέι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να χαρακτηριστεί από προοδευτικές θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις. Κάτι, που πρόκειται να ορίσει και το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο δρόμο για τις εκλογές τού ερχόμενου έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα τής αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση που κράτησε τις προηγούμενες ημέρες, οπότε, σύμφωνα με διαρροές, προσανατολιζόταν ακόμη και να απέχει από την αναθεωρητική διαδικασία. Στάση που ερμηνεύτηκε από την κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ως επιθυμία τής Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) να διατηρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

«Κανένα πρόσχημα πια δεν μπορεί να κρύψει το φόβο της ΝΔ, ούτε για τις προοδευτικές τομές, ούτε για την αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές την Τετάρτη. Λίγη ώρα αργότερα, η ΝΔ έκανε γνωστό πως, τελικά, θα καταθέσει τις προτάσεις της, την ερχόμενη Τρίτη.

Για «ολική κυβίστηση στο παρά πέντε», που έγινε υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής «για την εξόφθαλμη απόπειρα απόδρασης από την Αναθεώρηση, προκειμένου να διατηρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών», έκανε λόγο το γραφείο Τύπου τού πρωθυπουργού, χαρακτηριζοντάς την, ωστόσο, «καλοδεχούμενη».

Η, σε υψηλούς τόνους, απάντηση της ΝΔ, που μιλάει για «κυβερνητικό τσίρκο» και «πολιτικούς σαλτιμπάγκους», προμηνύει πως το επόμενο διάστημα κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, το πολιτικό θερμόμετρο θα πιάσει «κόκκινο».

Σημειώνεται, ότι  η διαδικασία που πρόκειται να εκκινήσει με την συγκρότηση της σχετικής επιτροπής, θα προτείνει στην Ολομέλεια ποια άρθρα κρίνονται αναθεωρητέα και ποια μορφή πρέπει να πάρουν. Ακολουθούν δύο ψηφοφορίες των 300 βουλευτών, με έναν μήνα διαφορά, για το ποια άρθρα του Συντάγματος είναι αναθεωρητέα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εκτιμάται πως η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

Οι ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις που θα κρίνουν τις εκλογές

Όπως όλα δείχνουν, η πολιτική αντιπαράθεση θα είναι σκληρή τους επόμενους μήνες, παίρνοντας, σε πολλές περιπτώσεις, και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, κάτι που, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, θα αναδείξει με σαφήνεια τις πραγματικές θέσεις των πολιτικών κομμάτων.

Η νομοθέτηση των θετικών εξαγγελιών Τσίπρα, που θα αρχίσει εντός Νοεμβρίου και θα γίνει σταδιακά -και μάλιστα με ονομαστικές ψηφοφορίες- καθώς και η συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση, προκαταβάλλουν έναν πολύ θερμό πολιτικό χειμώνα.

Και φυσικά, σε δεύτερο χρόνο, στο κάδρο μπαίνει και η Συμφωνία των Πρεσπών. Η έκβαση αυτής τής αντιπαράθεσης θα μπορέσει εν πολλοίς να κρίνει και το εκλογικό momentum, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης….. / IBNA