Συνεχίζεται η νομοθέτηση των θετικών μέτρων

Συνεχίζεται η νομοθέτηση των θετικών μέτρων

Κλειδώνουν οι μη περικοπές στις συντάξεις

Στην Ελληνική βουλή κατατέθηκε το δεύτερο από τα θετικά μέτρο που είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας για την πρώτη περίοδο μετά την λήξη των μνημονίων. Πρόκειται για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που θα φτάσει έως και το 35%. Υπολογίζεται πως ευνοούνται περίπου 250.000 μη μισθωτοί εργαζόμενοι.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται μια σειρά ρυθμίσεων που θωρακίζουν την θέση της εργασίας, όπως η θεσμική και οργανωτική ενίσχυση του σώματος επιθεώρησης εργασίας και η στελέχωση κέντρων κοινωνικής πρόνοιας.

Την Πέμπτη “κλειδώνουν” οι συντάξεις, ενισχυμένο το πακέτο θετικών μέτρων

Ωστόσο τα μάτια της Αθήνας είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες και στις οριστικές αποφάσεις για την ακύρωση του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019. Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν σήμερα την βεβαιότητα πως η περικοπή όχι μονο  δεν θα εφαρμοστεί αλλά και το πακέτο των θετικών μέτρων θα είναι υψηλότερο από τα 765 εκατ. ευρώ που αναγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Επιπλέον υπογραμμίζουν πως το συγκεκριμένο πακέτο “έκλεισε” την προηγούμενη εβδομάδα, διαψεύδοντας έτσι σειρά δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για ακύρωση μέρους των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν πως το Euro Working Group που συνεδριάζει την Πέμπτη θα “κλειδώσει” το ζήτημα στην κατεύθυνση που επιθυμεί η Ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup της 21ης Νοεμβρίου θα βάλει την τελική υπογραφή.

Η δήλωση του Γερμανού υπουργού οικονομικών λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήρθε να ενισχύσει την θέση της Αθήνας. Ο Olaf Scholz δήλωνε χθες πως Ελλάδα χειρίζεται το θέμα “πολύ λογικά σκεπτόμενη, πολύ αξιόπιστα” ενώ διέψευσε κατηγορηματικά πρωτοσέλιδο δημοσίευμα Ελληνικής εφημερίδας που έκανε λόγο για “απόφαση Βερολίνου” να μην περικοπούν μόνον οι χαμηλές συντάξεις./IBNA