Συναντήσεις Zaev με Yildirim Erdogan στην Άγκυρα

Συναντήσεις Zaev με Yildirim Erdogan στην Άγκυρα

Yildirim: «Εδώ είναι το σπίτι σας» – Zaev: «Η Τουρκία είναι από τους σημαντικότερους φίλους μας»

«Εδώ είναι το σπίτι σας, έτσι θα ήθελα να το βλέπετε. Κι εύχομαι οι επαφές μας να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Τουρκίας- «Μακεδονίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας απευθυνόμενος στον ομόλογο του Zoran Zaev.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας επισκέφθηκε την Άγκυρα ως επίσημος προσκεκλημένος του πρωθυπουργού της Τουρκίας Binali Yildirim. Ο Zaev αργότερα είχε συνάντηση και με τον τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.

Η συνάντηση Yildirim-Zaev είχε διάρκεια περίπου 1.5 ώρας και βασικά θέματα συζήτησης ήταν η πορεία της πΓΔ της Μακεδονίας προς το ΝΑΤΟ, οι οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών αλλά και οι σχέσεις της πΓΔ της Μακεδονίας με την Ελλάδα.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο Yildirim ο οποίος υποστήριξε τον Zaev στο θέμα του ονόματος.

«Στο όνομα μιας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να καθορίζει το όνομα μια άλλη χώρα είναι λάθος. Όμως η επιθυμία μας είναι να λυθούν τα θέματα αυτά με διάλογο και συνομιλίες. Για παράδειγμα με την Ελλάδα έχουμε θέματα που δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις όμως για την επίλυση τους προτιμούμε τον διάλογο».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονιας αφού υπενθύμισε πως το θέμα του ονόματος είναι ένα θέμα που διαρκεί 25 χρόνια εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθεί λύση και πως η χώρα του θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Yildirim υπενθύμισε πως η Τουρκία είναι από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και πως έστειλαν πρεσβευτή.

Ο Zaev μετά την αναχώρηση του από το πρωθυπουργικό μέγαρο Çankaya, κατευθύνθηκε στο προεδρικό μέγαρο όπου είχε συνάντηση περίπου μιας ώρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν έγινε ανακοίνωση για την ατζέντα.

Ο Zaev πριν την άφιξη του στην Τουρκία μίλησε στο πρακτορείο Anadolu και τόνισε πως «η Τουρκία είναι από τους σημαντικότερους φίλους μας και στην επίσκεψη αυτή θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε τις άψογες σχέσεις μας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα του ονόματος και στις σχέσεις με την Ελλάδα. «Το πρόβλημα του ονόματος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα μεταξύ της «Μακεδονίας»  και της Ελλάδας. Η «Μακεδονία» ζητά στήριξη σε αυτό το θέμα από τις χώρες του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όταν βρεθεί λύση, που μπορεί να βρεθεί, πρέπει όλοι μας να τη στηρίξουμε. Για την «Μακεδονία» και τους πολίτες της είναι πολύ σημαντικό. Μάλιστα και για την ελληνική πλευρά είναι σημαντικό να υπάρξει λύση. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα προσωρινό, είναι πρόβλημα αιώνων»

O ίδιος ανέφερε πως «μπορεί να υπάρξει τελική λύση μέχρι τον Μάιο. Όλοι μας θέλουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μέχρι τα τέλη Μαΐου επειδή τον Ιούνιο θα ληφθεί απόφαση αν η χώρα μας θα πάρει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων. Τον Ιούλιο θα είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Θέλουμε αυτόματα να επιβεβαιωθεί ξανά η πρόσκληση εκεί. Αν μέχρι τότε λυθεί θα είναι καλό. Αλλά και τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να λυθεί δεν θα είναι πρόβλημα. Επειδή εμείς έχουμε αυτόματη πρόσκληση για το ΝΑΤΟ».

Η Τουρκία είναι από τους σημαντικότερους επενδυτές στη πΓΔ της Μακεδονίας. Το αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος” που θα μετονομαστεί, από το 2011 λειτουργεί υπό την διοίκηση της Τουρκικής εταιρείας TAV που  έχει το δικαίωμα διαχείρισης μέχρι το 2030.

Παράλληλα το τουρκικό ίδρυμα Θρησκευμάτων ( Turk Diyanet Vakfi) κατασκευάζει το μεγαλύτερο τζαμί των Σκοπίων που θα έχει την ονομασία «Tophane Cami» και θα ολοκληρωθεί το 2020.  Πριν από λίγες ημέρες ο πρέσβης της Τουρκίας στα Σκόπια επισκέφθηκε το σημείο που θα κατασκευαστεί το τζαμί με χρήματα του τουρκικού ιδρύματος./IBNA