Συναντήσεις με τους επικεφαλής των ορθόδοξων Εκκλησιών της Ελλάδας ξεκινάει ο υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων

Συναντήσεις με τους επικεφαλής των ορθόδοξων Εκκλησιών της Ελλάδας ξεκινάει ο υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων

Σειρά συναντήσεων ξεκινάει ο υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου  με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων, προκειμένου να διασαφηνιστούν και να φωτιστούν αναλυτικά τα σημεία του πλαισίου συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου.

Οι επαφές αυτές θα γίνουν κατ’ εντολήν του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς η Αθήνα θεωρεί πως οι αντιδράσεις από την πλευρά των ιεραρχών στο προσύμφωνο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι δεν έχουν διευκρινιστεί επαρκώς ορισμένα σημεία της. Βασικότερο αυτών, το ζήτημα της μισθοδοσίας των 10.000 ιερέων που σήμερα καλύπτεται από την αρχή πληρωμών του δημοσίου.

Όπως επισήμανε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η  πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην εκπόνηση σχετικού σχεδίου νόμου, στο πνεύμα και στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Στόχος ο εξαντλητικός διάλογος για την συναίνεση

Χωρίς να υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως μπροστά στο ενδεχόμενο της επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων 80 ετών, ένας ή δυο μήνες δεν συνιστούν πίεση. Στόχος είναι αυτό να γίνει έπειτα από ουσιαστικό διάλογο και συναίνεση καθώς όπως υποστηρίζει τόσο το Μέγαρο Μαξίμου πρόκειται για μια συμφωνία που είναι επωφελής και για τις δυο πλευρές. Το ίδιο είχε υποστηρίξει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθώς και σειρά αξιωματούχων, επανέλαβε πως η εκκλησία οφείλει να καταλάβει ότι υπάρχουν θέματα που  υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας. Μεταξύ αυτών και το εάν οι ιερείς θα υπάγονται στον δημόσιο τομέα ή όχι. “Αν αυτό το βήμα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία”, είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος./IBNA