Συνέντευξη V. Radev: Είμαστε όλοι εταίροι ενάντια στους κινδύνους.

Συνέντευξη V. Radev: Είμαστε όλοι εταίροι ενάντια στους κινδύνους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Valentin Radev, συμμετείχε στην Τετραμερή Υπουργική Συνάντηση η οποία τον έφερε σ επαφή με τους ομολόγους του από την Αθήνα, τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Κατά τη Σύνοδο, ο Radev, η χώρα του οποίου κατέχει σήμερα, την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί ιδιαίτερη προτεραιότητα για τη Βουλγαρία. Μίλησε για τους τομείς διασυνοριακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων της αστυνόμευσης και της καταπολέμησης των πυρκαγιών, στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο ΙΒΝΑ.

Έχουν επιτευχθεί απτά αποτελέσματα τα δύο χρόνια διασυνοριακής συνεργασίας;

Αυτό που επιτύχαμε, όχι μόνο σε αυτά τα δύο χρόνια, αλλά σε όλα – αυτό που βλέπουμε εκ των έσω – οι τέσσερις σημαίες που τοποθετούνται δίπλα-δίπλα – είναι κάτι που εντυπωσιάζει. Αυτή είναι η τρίτη συνάντηση που είχαμε και φυσικά ο χρόνος δεν είναι αρκετός. Τα βήματα όμως που κάνουμε τώρα, τα τελευταία δύο χρόνια, είναι βήματα που δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές ηγεσίες στις χώρες μας είναι ήδη συνδεδεμένες με την εποχή και αυτό είναι πολύ χρήσιμο. Αυτό γίνεται αντιληπτό από όλους στην Ευρώπη και μας ενθαρρύνουν. Και ένα άλλο πράγμα που είναι πολύ σημαντικό, δεν θυμάμαι ποιος το είπε – αυτή δεν είναι η βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ, είναι η Βαλκανική Προεδρία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι μια από τις προτεραιότητές μας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό είναι η βάση όλων. Και όλοι το αναγνωρίζουν αυτό.

Ποια είναι τα βήματα για την ασφάλεια που αναμένεται να λάβει η ΕΕ αυτό το καλοκαίρι;

Έχω επισημάνει ότι θα έρθουν εξτρεμιστές. Οι ροές  απ όσους φεύγουν από τη Συρία, από τη Βόρεια Αφρική θα συνεχιστούν και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Και εμείς ως Προεδρία και εγώ, ως πρόεδρος αυτού του συμβουλίου – το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων –  εξετάζουμε το ζήτημα, εξετάζουμε ολόκληρη την εικόνα. Μίλησα πριν από ένα μήνα με τον νέο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας, μετά από αίτημα του – λέγοντας μου – ναι, πρέπει να κάνουμε κάτι, προφανώς στη Βουλγαρία οι ροές έχουν μειωθεί, κάτι κάνετε καλά, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών πόρων, διατηρείτε και φυλάσσεται καλά τα σύνορα της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, αλλά υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Και υπάρχει μια νέα διαδρομή – Ελλάδα, Αλβανία, Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Δυτική Ευρώπη. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα συνεχίσει να υποφέρει. Και εμείς, στη Βουλγαρία, αποφασίσαμε τη συμφωνία του Δουβλίνου και τις γενικές συνθήκες μετανάστευσης, αν είναι δυνατόν ένα μέρος αυτού του φακέλου, όπως λέγεται, να μπορεί να κλείσει.

Το δεύτερο μέρος είναι επίσης πολύ σημαντικό. Μαχητές μπορεί να έρθουν. Έχουμε κλείσει τη διαδρομή μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας, αλλά μπορούν να περάσουν από τις παλιές διαδρομές και να πάνε στην Ευρώπη. Έτσι, στην αρχή αυτής της εβδομάδας έγινε μια συνάντηση της Ιντερπόλ στη Βουλγαρία. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση της νέας προεδρίας και εκεί συζητήθηκαν αυτά τα θέματα. Και σας ευχαριστώ για αυτή την ερώτηση. Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσουμε και να τους ελέγξουμε όλους, ώστε ορισμένοι από αυτούς τους μαχητές να μην επιστρέψουν. Ξέρετε ότι ορισμένοι από αυτούς τους μαχητές γεννιούνται στην Ευρώπη – το Βέλγιο, τη Γαλλία, ή παραμένουν στις χώρες μας. Αυτό πρέπει να κάνουμε και να σταματήσουμε, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια της Ευρώπης και με τη βοήθεια όλων αυτών των υπηρεσιών – της Ιντερπόλ, της Europol και της Selekt στη Ρουμανία. Αυτό πρέπει να κάνουμε μαζί και με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ αλλά εμπλέκονται και συμμετέχουν στις υπηρεσίες αυτές.

Είναι πλέον πιο δύσκολο τώρα με τις αποφάσεις του Assad στη Συρία;

Ναι, αυτό είναι ένα πρόσθετο βάρος.

Αυτό το ερώτημα πρέπει να επιλυθεί σε υψηλότερο επίπεδο από τις ομάδες χωρών μας. Φυσικά το επιθυμούμε. Αλλά πρέπει να αποφασισθεί πολιτικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν αφορά μόνο εμάς, θα πρέπει να εξεταστεί πολιτικά, να εμπλακούν κι άλλες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα. Η Ρωσία δεν πρέπει επίσης να αποκλειστεί όσον αφορά την πίεση προς την κυβένρηση Assad. Επειδή επηρεάζει κυρίως τις χώρες μας. Εάν ο Assad συνεχίσει αυτά τα περιοριστικά μέτρα, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να φεύγουν. Εδώ, είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από αυτό που είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας – 14 εκατομμύρια Σύριοι βρίσκονται σε κίνηση, είναι αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Όπως είπαμε, το καλοκαίρι έρχεται, ο καιρός είναι καλός, ίσως να περιμένουμε από τους ανθρώπους να πάνε κάπου. Ένας τρόπος δράσης είναι πίεση προς την κυβέρνηση Assad, η οποία υπήρξε τόσο καιρό κυριολεκτικά πειθαρχημένη, έτσι ώστε χώρες όπως οι δικές μας να μην υποφέρουν –  Ελλάδα, Βουλγαρία καθώς και η Ιταλία αφού καταλήγουν εκεί από την Αλβανία.

Στις 17 Μαΐου πραγματοποιείται η Σύνοδος της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια. Το υπουργείο σας θα έχει κοινές ενέργειες ασφάλειας με άλλες χώρες;

Το κάνουμε ήδη. Αναφέρθηκα στον Έλληνα Υπουργό, επίσης και με τους ομολόγους μου από τη Μακεδονία και την Αλβανία. Με όλους αυτούς τους συναδέλφους είμαστε σε συνεχή επαφή. Τώρα, βεβαίως, ενισχύουμε επίσης τις επαφές με τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Τους προσκαλούμε, τους προσκάλεσα στη Βουλγαρία ως πρόεδρος του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, συζητήσαμε για τη στρατηγική που κατέγραψε η ΕΕ. Για τέσσερις μήνες, είχαμε μια στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης και συζητήσαμε πώς μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας επεσήμανε – υπάρχει μια ευρωπαϊκή προοπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά εφαρμόστε αυτό το σχέδιο. Εμείς, με την Ελλάδα, μέλη της ΕΕ, έχουμε πάντα τους συναδέλφους μας. Οι υπουργοί Εσωτερικών είναι πάντα σε επαφή. Και τα σχόλια της ΕΕ σχετικά με τις οδούς διακίνησης αγαθών και ανθρώπων, τρομοκράτες – να τα λάβουν υπόψη και να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Για έναν και μόνο σκοπό – λιγότερη τρομοκρατία, περισσότερη ασφάλεια για την ΕΕ.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της ΕΕ;

Είμαστε πολύ μεγάλοι αισιόδοξοι, και όχι μόνο εμείς, οι υπουργοί Εσωτερικών, οι ηγέτες μας, ο πρωθυπουργός Boyko Borissov που μας συναθροίζει, τους ηγέτες των κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών και όταν όλοι συγκεντρωθούν και μιλάνε, δεν υπάρχει μεγάλη Βουλγαρία , καμία Μεγάλη Μακεδονία, καμία Μεγάλη Σερβία, είμαστε όλοι ίσοι και είμαστε όλοι εταίροι ενάντια στους κινδύνους – αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και έτσι είναι τώρα, σε μια συνάντηση όπως η σημερινή. Άκουσα πάλι, να το λένε – ότι δεν είναι η βουλγαρική, αλλά η Βαλκανική Προεδρία. Και πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί, με την αυστριακή και τη ρουμανική Προεδρία./IBNA