Συνέντευξη I. Crnadak: Να βάλουμε οριστικά το παρελθόν πίσω μας και να κοιτάξουμε το μέλλον.

Συνέντευξη I. Crnadak: Να βάλουμε οριστικά το παρελθόν πίσω μας και να κοιτάξουμε το μέλλον.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Igor Crnadak, στο περιθώριο των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου χωρών του Visegrad, των Βαλκανικών κρατών-μελών της ΕΕ και των προς ένταξη στην ΕΕ των Βαλκανικών χωρών στο Σούνιο, μίλησε αποκλειστικά στο IBNA, για τις μεταρρυθμίσεις στην Β-Ε, την Ευρωπαϊκή πορεία, τις επικείμενες εκλογές και την ανάγκη συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή.

Πώς αναμένει η Βοσνία και Ερζεγοβίνη να επιτύχει το στόχο της απόκτησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας, αφού οι αποστολές του OHR και της ALTHEA εξακολουθούν να επιβλέπουν την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα;

Σίγουρα η Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ με διεθνή παρουσία όπως το OHR. Ή, για παράδειγμα, να έχουμε διεθνείς δικαστές στο συνταγματικό δικαστήριο. Φυσικά είναι μη αποδεκτό αυτό για μια χώρα που είναι μέλος της ΕΕ. Αλλά, στην ίδια τη διαδικασία, μπορεί να γίνει ανεκτό αυτό καθώς εργαζόμαστε για τη δημιουργία των συνθηκών ώστε να τελειώσει αυτή η διεθνής παρουσία. Νομίζω ότι δεν θα είναι πρόβλημα για το καθεστώς υποψήφιας χώρας, αλλά για την περαιτέρω πρόοδο με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα πρέπει να απαλλαγούμε από αυτή τη διεθνή παρουσία.

Πώς μπορεί μια πιθανή αποτυχία στην τροποποίηση των εκλογικών νόμων να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πορεία ένταξης της χώρας;

Αυτό μπορεί να αντανακλά μ έναν τρόπο ότι μας προκαλεί πρόβλημα για την διεξαγωγή των εκλογών, καθώς θα διεξαχθούν στις 7 Οκτωβρίου. Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι θα υπάρξει λύση για αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα που χρειαζόμαστε, το οποίο είναι η συμφωνία για το πώς θα εκλέγεται η Βουλή των Αντιπροσώπων, το κοινοβούλιο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και στο Κοινοβούλιο της Ομοσπονδίας, η οποία είναι μία από τις δύο οντότητες. Εκτός από αυτό, όλα τα άλλα είναι πολύ σαφή. Οι εκλογές ανακοινώθηκαν πριν από δύο ημέρες, οπότε θα έχουμε εκλογές, θα έχουμε αποτελέσματα σε όλα όσα θα ψηφίσουν οι λαοί, αλλά ελπίζω ότι θα έχουμε επίσης αυτή τη συμφωνία για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, διότι χωρίς αυτό, η πλήρης διαδικασία της εκτέλεσης των εκλογών δεν θα είναι δυνατή.

Πώς βλέπετε την εξωτερική πολιτική της Β-Ε κατά τη διάρκεια της θητείας σας; Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη επιτυχία;

Λοιπόν, σίγουρα θα το τοποθετούσα σε δύο ομάδες. Πρώτον, έχουμε μια τεράστια σημαντική πρόοδο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στην εντολή αυτή, το Υπουργικό Συμβούλιο και το υπουργείο άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο μετά από 7 χρόνια αποκλεισμού, το οποίο  είχε υπογραφεί αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί. Το έχουμε ενεργοποιήσει. Έχουμε υποβάλει αίτηση για ένταξη και έχουμε μεγάλη επιτυχία στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το δεύτερο είναι η περιφερειακή συνεργασία. Νομίζω ότι έχουμε προχωρήσει πολύ στον συγκεκριμένο τομέα στην περιοχή. Έχουμε επενδύσει πολλά για τη συνέχιση της επικοινωνίας, προκειμένου να δημιουργήσουμε κανάλια επικοινωνίας στα οποία οι περιφερειακές γειτονικές χώρες, μαζί με εμάς, να συνεργαστούμε για μακροχρόνια σταθερότητα και ανάπτυξη για ολόκληρη την περιοχή.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες της εξωτερικής σας πολιτικής;

Απολύτως. Νομίζω ότι αυτό θα παραμείνει προτεραιότητα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η περιφερειακή συνεργασία, η συνέχιση των προσπαθειών για την αποκατάσταση ή και τη βελτίωση της συνολικής εικόνας της χώρας. Νομίζω ότι αυτοί πρέπει να είναι οι πυλώνες προτεραιότητας της εξωτερικής πολιτικής μας στο μέλλον.

Σχετικά με τη συνάντηση εδώ στο Σούνιο, τις βαλκανικές χώρες, τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες των Βαλκανίων, τις τέσσερις χώρες του Visegrad και τις υποψήφιες χώρες της ΕΕ. Ποιες είναι οι σκέψεις σου?

Νομίζω ότι ήταν πολύ καλή ιδέα η πρόσκληση μας σε μια τέτοια συνάντηση, διότι τα V4 και B4 είναι οι 8 χώρες της ΕΕ, οι οποίες είναι φιλικά διακείμενες προς την περιοχή μας και θετικές προς τη διεύρυνση. Ήταν επομένως μια θαυμάσια ιδέα να βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Πιστεύω ότι η ομάδα του Visegrad επέδειξε επίσης με  μεγάλη επιτυχία την αντιμετώπιση των Δυτικών Βαλκανίων, όχι μόνο μέσω θετικών μηνυμάτων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και με κάποιες πολύ συγκεκριμένες δράσεις όπως το Ταμείο των Δυτικών Βαλκανίων, που προέκυψε πραγματικά από τις δράσεις της ομάδας του Visegrad . Βέβαια, το βλέπουμε αυτό ως μια άλλη μορφή στήριξης για την περιοχή, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Θα συμμετέχουμε σε αυτή τη μορφή κάθε φορά που θα προσκαλούμαστε. Ευχαριστώ τον Νίκο Κοτζιά και τους άλλους οικοδεσπότες για το ότι βρισκόμαστε.

Ποιος είναι ο φόβος σας για την περιοχή; Είναι ο εθνικισμός για παράδειγμα;

Σίγουρα δεν φοβάμαι κανένα είδος ένοπλης σύγκρουσης. Νομίζω ότι οι πόλεμοι είναι πίσω μας. Αλλά φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να επιταχύνουμε την πλήρη ανάκαμψη, την πλήρη συμφιλίωση, διότι, κατά κάποιο τρόπο, ειδικά κατά τις εκλογικές περιόδους, η ρητορική γίνεται σκληρότερη και οι διαδικασίες αυτές επιβραδύνονται. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε, θα είναι να βάλουμε οριστικά το παρελθόν πίσω μας και να κοιτάξουμε το μέλλον. /IBNA