Συνέντευξη E. Zaharieva: Τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ.

Συνέντευξη E. Zaharieva: Τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva μιλά αποκλειστικά στο IBNA στο περιθώριο της 3ης Υπουργικής Διασυνοριακής Συνόδου στη Θεσσαλονίκη. Η E. Zaharieva κάνει μια πρώτη αποτίμηση για την Βουλγαρική Προεδρία, μιλάει για την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για την νέα πολιτική της ΕΕ για το άσυλο και την Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα συγκληθεί στη Σόφια στις 17 Μαΐου.

Πλησιάζοντας στο τέλος της Βουλγαρικής Προεδρίας, ποια είναι τα θετικά σημεία που έχετε επισημάνει;

Είναι πολύ δύσκολο να κάνω από μόνη μου την αξιολόγηση, αλλά νομίζω ότι όλες οι πληροφορίες αξιολογούν την Προεδρία μας ως πολύ επιτυχημένη. Φυσικά, υπάρχουν ακόμα δύο μήνες μπροστά μας οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί. Σε όλους τους φακέλους που λάβαμε υπήρξε πραγματικά καλή εξέλιξη. Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά που όλοι αναμένουν από εμάς, όπως για παράδειγμα για τη νέα πολιτική ασύλου. Είμαστε η πέμπτη στη σειρά προεδρία που προσπάθησε να επιτύχει συμφωνία και συναίνεση μεταξύ των 28. Ελπίζω πραγματικά ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα καταφέρουμε τελικά να κλείσουμε αυτόν τον φάκελο. Όπως ήδη ανέφερα, είμαστε η πέμπτη προεδρία που προσπάθησε να επιτύχει πλήρη συναίνεση επί του θέματος αυτού. Είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχει μια απολύτως διαφορετική θέση μεταξύ των κρατών-μελών.

Επίσης, όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμένουμε να έχουμε μια πραγματικά επιτυχημένη σύνοδο κορυφής στη Σόφια. Η πρώτη Σύνοδος ήταν εδώ, σε αυτή την όμορφη πόλη, τη Θεσσαλονίκη, και δυστυχώς η δεύτερη θα γίνει μετά από 15 χρόνια και θα είναι φέτος στη Σόφια. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστούν άλλα 15 χρόνια για την Τρίτη Σύνοδο. Αυτό που περιμένω από τη Διάσκεψη της Σόφιας είναι να επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή προοπτική για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να συμφωνηθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα συνδέει  επίσης σε πολύ ρεαλιστικά σχέδια που συνδέονται με τη συνδεσιμότητα, τη νεολαία, την οικονομική ανάπτυξη, την ασφάλεια και τις εσωτερικές υποθέσεις, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στα τέλη Ιουνίου στη σύγκλιση του Συμβουλίου θα συζητηθεί η έκθεση αξιολόγησης για την διεύρυνση και θα ανακοινωθεί από την Επιτροπή σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Η επιτροπή προτείνει και το Συμβούλιο αποφασίζει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται αναζωπύρωση των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι. Ελλάδα και Βουλγαρία είναι από τις πρώτες χώρες υποδοχής. Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε αυτή τη νέα κρίση;

Προς το παρόν δεν βλέπουμε αύξηση των μεταναστών και των προσφύγων στη Βουλγαρία. Αλλά παραδοσιακά, κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι οι αριθμοί αυξάνονται. Είμαι βέβαιος ότι η κατάσταση είναι η ίδια και στην Ελλάδα. Αλλά, μέχρι τώρα οι αριθμοί δεν αυξάνονται. Γι ‘αυτό είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, να συνεχιστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, διότι δυστυχώς η κατάσταση στη Συρία εξακολουθεί να μην είναι ήρεμη και οι πρόσφυγες δεν είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη Συρία. Αλλά δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία, είναι επίσης παράνομοι μετανάστες που προέρχονται από άλλες περιοχές, την Κεντρική Ασία, τις αραβικές χώρες, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν κλπ.

Πιστεύετε ότι θα υπάρχουν προβλήματα στα σύνορα κατά την εκλογική περίοδο στην Τουρκία;

Ελπίζω πως όχι.

Έχετε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τον M. Cavusoglu;

Φυσικά κι έχω κανάλια επικοινωνίας με τον Cavusolgu. Αν υπάρχει πρόβλημα, μπορώ να μιλήσω μαζί του ανά πάσα στιγμή, αλλά το υπουργείο εσωτερικών μας είναι υπεύθυνο για αυτά τα θέματα και νομίζω ότι δουλεύουν πολύ καλά με συναδέλφους στην Τουρκία./IBNA