Συνέντευξη με τον Αλβανό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, Blerim Reka

Συνέντευξη με τον Αλβανό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, Blerim Reka

Reka: Θα κατέβω σαν πρόεδρος πολύεθνοτικής και Ευρωατλαντικής δημοκρατίας

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Blerim Reka είναι ένας από τους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βόρεια Μακεδονία στις 21 Απριλίου. Σε αυτή την αποκλειστική συνέντευξη για το IBNA, ο Reka σχολιάζει την απόφασή του να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές.

Ο καθηγητής Reka υπογραμμίζει ότι η αποστολή του είναι να υλοποιήσει το όραμά του για μια πολυεθνοτική και ευρωατλαντική δημοκρατία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να τον ψηφίσουν στις 21 Απριλίου, επειδή στόχος του είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο κράτος και επίσης να το μετατρέψει σε μία πολυεθνοτική (με τα εγχώρια δεδομένα) και ευρωατλαντική δημοκρατία. Η υποψηφιότητά του υποστηρίχθηκε από την αντιπολίτευση της Αλβανίας, αλλά δήλωσε ότι ζητά την ψήφο όλων των πολιτών.

Ο Blerim Reka είναι καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Τέτοβο και στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα. Πριν από δέκα χρόνια ήταν πρεσβευτής της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Γιατί κατεβήκατε στον προεδρικό αγώνα στη Βόρεια Μακεδονία;

Υπήρχαν δύο κύριοι λόγοι για αυτό: πνευματικοί λόγοι και εθνικοί λόγοι. Αντί να εκφράσω την κριτική μου μέσω του ψηφιακού κόσμου, αποφάσισα να κάνω κάτι για να αλλάξω αυτή την πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά, ήταν απαράδεκτο για μένα ότι οι Αλβανοί μετατράπηκαν σε απλή εκλογική μηχανή χωρίς να έχουν δικό τους υποψήφιο. Με μόνο δύο Μακεδόνες υποψήφιους, η Βόρεια Μακεδονία διακινδυνεύει να διολισθήσει από μια πολυεθνοτική κοινωνία (η οποία είναι στην πραγματικότητα) σε ένα μονοεθνικό κράτος.

Ποια είναι η πλατφόρμα σας για τον προεδρικό αγώνα;

Θα αγωνιστώ για να γίνει πρόεδρος μιας πολυεθνοτικής δημοκρατίας (με τα εγχώρια δεδομένα) και μιας Ευρωατλαντικής (με τα διεθνή δεδομένα). Η επιστροφή της δημοκρατίας είναι η ίδια η ουσία του πολιτικού προεδρικού μου προγράμματος. Μια πραγματική δημοκρατία πρέπει να έχει κράτος δικαίου, δημοκρατία, ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όντας μια πολυεθνοτική κοινωνία, η Βόρεια Μακεδονία πρέπει επίσης να γίνει μια πολυεθνοτική κοινωνία. Τουλάχιστον, πρέπει να κάνει περισσότερα για τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα. Το πολιτικό μου πρόγραμμα έχει πέντε κύριους στόχους: τη σταθεροποίηση των διασυνοριακών σχέσεων, την υιοθέτηση μιας Ευρωατλαντικής εξωτερικής πολιτικής, την υποστήριξη της περιφερειακής συνύπαρξης, τη δημιουργία ελπίδας στη χώρα και τη διακοπή της αποχώρησης των πολιτών από τη χώρα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εσάς και των άλλων δύο υποψηφίων;

Ο υποψήφιος του SDSM, Stevo Pendarovski, θέλει μια κοινωνία για όλους και όχι μια δημοκρατία για όλους. Ο στόχος μου είναι να οικοδομήσουμε ένα κράτος για όλους τους ανθρώπους. Αυτή η χώρα ανήκει σε όλους. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν δύο βασικά πράγματα που με κάνουν διαφορετικό υποψήφιο από την υποψήφια του VMRO-DPMNE, Gordana Jankulovska. Η Jankulovska είναι κατά της Συμφωνίας της Οχρίδας και της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εγώ είμαι υπέρ των δύο αυτών συμφωνιών, επειδή η τελευταία συμφωνία ήταν η καλύτερη δυνατή κατάσταση για τη χώρα.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας σε αυτές τις εκλογές;

Εγώ μπήκα σε αυτές τις εκλογές για τη νίκη και αναμένω να γιορτάσω στις 21 Απριλίου./ibna