Συνάντηση Soylu Μουζάλα στην Τουρκία.

Συνάντηση Soylu Μουζάλα στην Τουρκία.

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan στην Αθήνα και τις συζητήσεις που πραγματοποιηθήκαν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επισκέφθηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu.

Οι δυο υπουργοί σύμφωνα με πληροφορίες του IBNA, συζήτησαν εκτενώς το προσφυγικό και τρόπους εξεύρεσης λύσης για την αποσυμφόρηση των νησιών. Επίσης τέθηκαν σε διαβούλευση τα νομικά και επιχειρησιακά ζητήματα για την σύναψη διμερούς συμφωνίας, συμβατής με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό που ενεργοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2016. Η συνεργασία θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα επωφελές και για τις δυο πλευρές.

Πέρα από το προσφυγικό, οι αντιπροσωπείες των δυο υπουργών συζήτησαν, για την παράτυπη μετανάστευση, την συνεργασία στην ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με έμφαση από την τουρκική πλευρά στην οργάνωση FETO και την δράση της στην Ελλάδα.

Νέα συνάντηση μεταξύ των κλιμακίων συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δίμηνο του 2018./IBNA