Συνάντηση Χριστοδουλίδη Mogherini στις Βρυξέλλες

Συνάντηση Χριστοδουλίδη Mogherini στις Βρυξέλλες

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες συναντήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, κα Federica Mogherini.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, με αφορμή την επίσκεψη της Federica Mogherini στην Τουρκία την προσεχή Πέμπτη, την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και συγκεκριμένα για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον ΓΓ του ΟΗΕ, μέσω της Jane Holl Lute, για καθορισμό «όρων αναφοράς» που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε αναφορά στον καθοριστικό ρόλο της ΕΕ που μπορεί να διαδραματίσει τόσο προς την κατεύθυνση της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών όσο και για την επιτυχή τους κατάληξη.

Επίσης ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο για την περιφερειακή συνεργασία όπως επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της.  Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή έναντι της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις πραγματικές επιδιώξεις που η Άγκυρα επιθυμεί να εξυπηρετήσει μέσα από τις εν λόγω ενέργειες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και η Ύπατη Εκπρόσωπος αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, με το Νίκο Χριστοδουλίδη να επαναλαμβάνει ότι η Κύπρος στηρίζει την ενταξιακής πορεία της Τουρκίας, καθώς και εφόσον η Άγκυρα εφαρμόσει, όπως όλα τα υπό ένταξη κράτη μέλη, συνολικά τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων σε σχέση με την Κύπρο, όπως επίσης και την ανάγκη επίδειξης εποικοδομητικής στάσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού η οποία δεν θα ξεφεύγει του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξίων της ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης και η κα Mogherini προέβησαν σε ανασκόπηση και αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως το γειτνιάζον κράτος μέλος, στην περιοχή./ΙΒΝΑ