Συνάντηση Χριστοδουλίδη Bolton στην Ουάσινγκτον

Συνάντηση Χριστοδουλίδη Bolton στην Ουάσινγκτον

Με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου John Bolton συναντήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου2018, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την αναβαθμισμένη διμερή συνεργασία των δύο χωρών, υπό το φως και της υπογραφής της «Δήλωσης Προθέσεων» Κύπρου – ΗΠΑ, και ειδικότερα για το πως η συνεργασία αυτή δύναται, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, να βοηθήσει στην προώθηση λύσεων στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής.

Συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στις πολυεπίπεδες τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσονται και τις προοπτικές που διανοίγουν, καθώς επίσης και οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν στην προσπάθεια της Ευρώπης για δημιουργία εναλλακτικών ενεργειακών οδών. Τέλος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον John Bolton για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, ως αποτέλεσμα της αποστολής της Jane Holl Lute.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την ηγεσία της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC), στο πλαίσιο της οποίας αντηλλάγησαν απόψεις για τις σχέσεις και τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, ως επίσης και με το Ισραήλ. Οι αξιωματούχοι της AIPAC μετέφεραν πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έγινε αποδεκτή, για να προσφωνήσει το επερχόμενο παγκόσμιο συνέδριο της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον τον Μάρτιο 2019.

Την Πέμπτη, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου, θα έχει συνάντηση με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη Nikki Haley. Το απόγευμα θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον όπου θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών  Mike Pompeo στο State Department./IBNA