Συμφωνία Ελλάδας-Κομισιόν για πάνω από 900 εκατ. θετικά μέτρα το 2019

Συμφωνία Ελλάδας-Κομισιόν για πάνω από 900 εκατ. θετικά μέτρα το 2019

Τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος μάλιστα σημειώνει πως είναι τελικά πολλαπλάσια από τα 765 εκατ. ευρώ, τα οποία ενσωματώνονται στο προσχέδιο που εστάλη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές στην τελική ευθεία των συζητήσεων με τους δανειστές, ο προϋπολογισμός του 2019 θα ενσωματώνει θετικά μέτρα της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ. Σχετικές δηλώσεις άλλωστε έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού, στο σενάριο μη περικοπής των συντάξεων, προέβλεπε θετικά μέτρα 765 εκατ. ευρώ, τα οποία στον βασικό τους κορμό αναλύονταν σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων, μείωση ΕΝΦΙΑ και επιδότηση ενοικίου ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των θετικών μέτρων επικεντρώνεται κυρίως στο τελευταίο μέτρο, με ορισμένες πηγές να θέτουν τον πήχη στα 400 εκατ. ευρώ, αναφέροντας το ενδεχόμενο, το επίδομα «ενοικίου» να μετουσιωθεί σε επίδομα «στέγασης», όπως ήταν η αρχική του μορφή στο Μεσοπρόθεσμο.

Αυτό σημαίνει πως από τον Ιανουάριο του 2019, στον βαθμό που δεν υπάρξουν αλλαγές, το επίδομα θα δικαιούνται τόσο όσοι νοικιάζουν σπίτι, όσο και όσοι εξοφλούν στεγαστικό δάνειο, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αισιοδοξία

Αξίζει δε να σημειωθεί πως στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου επικρατεί αισιοδοξία και για τη μη εφαρμογή των προνομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις.

Το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με συντάξεις και θετικά μέτρα αναμένεται να συζητηθεί μεθαύριο Πέμπτη σε ειδική συνεδρίαση του Euro Working Group, οπότε και αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα πάντα πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Στις 21 Νοεμβρίου αναμένεται η επίσημη αντίδραση της Κομισιόν επί του ελληνικού προσχεδίου προϋπολογισμού και την ίδια ημέρα, η κατάθεση του προϋπολογισμού 2019 στην ελληνική  Βουλή./ΙΒΝΑ