Συμφωνία Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για τη διάνοιξη συνοριακής διόδου στην περιοχή των Πρεσπών

Συμφωνία Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για τη διάνοιξη συνοριακής διόδου στην περιοχή των Πρεσπών

Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σία Αναγνωστοπούλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov υπέγραψαν σήμερα στα Σκόπια συμφωνία για τη διάνοιξη συνοριακής διόδου Λαιμός -Μάρκοβα Νόγκα, στην περιοχή των Πρεσπών.

«Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Dimitrov, για τη συνεργασία και τη συζήτηση που είχαμε, να χαιρετίσω την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας για διάνοιξη διόδου, μίας νέας διόδου στην περιοχή των Πρεσπών, στην περιοχή Λαιμός. Είναι μια σημαντική συμφωνία, η οποία βασίζεται στις διατάξεις της  ιστορικής συμφωνίας την οποία υπογράψαμε, της μεγάλης, της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η συνεργασία μας θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και της βαλκανικής χερσονήσου» ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Την  υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτισε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε σε τρεις γλώσσες.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ διευκρίνισε ότι η γλώσσα της χώρας του, που ομιλείται από τις πολίτες της  Βόρειας Μακεδονίας και την διασπορά της χώρας δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες Μακεδόνες.

Η συμφωνία (σ.σ. για τη νέα συνοριακή δίοδο) είναι ιστορική γιατί για πρώτη φορά τίθεται σε εφαρμογή το όνομα και οι ορολογίες που έχουν συμφωνηθεί και περιλαμβάνονται στο άρθρο 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που την υπογράψαμε στις τρεις γλώσσες, στην ελληνική, την μακεδονική και την αγγλική γλώσσα. Η μακεδονική γλώσσα, και είναι σημαντικό για μας, που ομιλείται από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και την διασπορά μας και, όπως έχει συμφωνηθεί με το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες Μακεδόνες» ανέφερε ο Nikola Dimitrov.

Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συναντήθηκε ακόμη στα Σκόπια και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev. /IBNA