Συμφωνία για νέες αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

Συμφωνία για νέες αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

Στο ακριβές χρονοδιάγραμμα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και στις ενδεχόμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές.

Έτσι, η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης για την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων στην Ελλάδα είναι η 14η Ιουνίου, επτά ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης.

Παράλληλα, μέχρι τις 14 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί και η νομοθετική διαδικασία προσαρμογής των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταβληθεί το εισπρακτικό αποτέλεσμα του φόρου. Αυτή τη στιγμή, το καλύτερο σενάριο είναι να μην υπάρξει η παραμικρή παρέμβαση στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι αυξομειώσεις των αντικειμενικών αξιών θα κινούνται εντός των ορίων υπολογισμού του βασικού φόρου ή εναλλακτικά ότι η επίδραση των μειωμένων τιμών θα εξουδετερώνεται από τις επιβαρύνσεις στα νέα ραβασάκια τα οποία θα εκδοθούν τον Αύγουστο. Σε αυτά τα «ραβασάκια», ο βεβαιωμένος συνολικά φόρος θα πρέπει να είναι 3,1 δισ. ευρώ, ώστε να μπουν στα ταμεία 2,650 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμητές ακινήτων εισηγήθηκαν, αρχικά, αυξήσεις για το 60% των περιοχών, μειώσεις στο 23%, ενώ για το 17% των περιοχών πρότειναν να μη γίνει καμία μεταβολή. Η ετυμηγορία της Ομάδας Εργασίας και κυρίως οι παρεμβάσεις της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής και της πολιτικής ηγεσίας ενδέχεται να μεταβάλουν αυτά τα ποσοστά.

Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώνει το έργο της η Ομάδα Εργασίας η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, έργο της οποίας είναι το πρώτο ξεκαθάρισμα των εισηγήσεων από τους εκτιμητές ακινήτων και η διατύπωση εισηγήσεων προς την πολιτική ηγεσία για τις νέες τιμές.

Για περίπου 2.000 τιμές ζώνης στις οποίες είτε οι εκτιμητές, λόγω έλλειψης δεδομένων, δεν έκαναν καμία εισήγηση, είτε μεταξύ των εισηγήσεων υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, τον λόγο θα έχει από την επόμενη εβδομάδα η Δευτεροβάθμια Επιτροπή τού υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, τις τελικές αποφάσεις θα λάβει αρχές Ιουνίου η κυβέρνηση…. / IBNA