«Συμμαχία» Γερμανίας-Αλβανίας με 168 εκατ. ευρώ

«Συμμαχία» Γερμανίας-Αλβανίας με 168 εκατ. ευρώ

Έμπρακτη στήριξη στην Αλβανία προσφέρει η Γερμανία δίνοντας έμφαση στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Αποδεσμεύοντας κονδύλια ύψους 168 εκατομμυρίων ευρώ το Βερολίνο σκοπεύει να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Πρωταγωνιστές της προσπάθειας αυτής θα είναι κατά την διάρκεια της επόμενης διετίας ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος KfW και ο γερμανικός οργανισμός GIZ.

Η γερμανική «συνεισφορά» προκειμένου η οικονομία της Αλβανίας να ανακάμψει έχει τις ρίζες της στην δεκαετία του 1980.

Αποτέλεσμα τούτου είναι το Βερολίνο αθροιστικά να έχει διαθέσει μέχρι σήμερα κεφάλαια ύψους 1 δις. ευρώ.

Αλβανικά ΜΜΕ επισημαίνουν το γεγονός της επιθυμίας μετεγκατάστασης στην Γερμανία σημαντικού αριθμού πολιτών αλβανικής καταγωγής.

Στην προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. εστίασε η Γερμανίδα πρέσβης στην χώρα, Susanne Schütz, επισημαίνοντας ότι η νέα αυτή συνεργασία και η οικονομική στήριξη που προσφέρει το Βερολίνο αποτελούν απόδειξη του ενδιαφέροντος της γερμανικής πλευράς για την Αλβανία και τα Δυτικά Βαλκάνια εν γένει.

«Τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν την μεγάλη σημασία που δείχνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προς την Αλβανία στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Τα τελευταία 30 χρόνια βρισκόμαστε μόνιμα δίπλα από την Αλβανία και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος» δήλωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος.

«Η Γερμανία δεν παρέχει μόνο την οικονομική βοήθεια και την τεχνογνωσία αλλά λειτουργεί και ως σύμβουλος. Ενθαρρύνουμε την Αλβανία να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στους τομείς της Δικαιοσύνης και στην προσπάθεια καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς» πρόσθεσε η Susanne Schütz, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια χρόνου καθώς το 2019 θα ληφθεί η απόφαση για το αν η χώρα θα έχει ή όχι το δικό της ευρωπαϊκό μέλλον.

Με δάνειο στο μεταξύ ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος KfW σκοπεύει να ανοίξει τον δρόμο των επενδύσεων στους τομείς της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Ο κλάδος της ηλεκτροπαραγωγής και οι υδροηλεκτρικές μονάδες στην Αλβανία πάσχουν./IBNA