Στο 1.9% η  ανάπτυξη το 2018 στην Ελλάδα

Στο 1.9% η  ανάπτυξη το 2018 στην Ελλάδα

Στο 1.9% ανήλθε ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2018 με το ΑΕΠ να ανέρχεται σε 190,8 δισ. ευρώ έναντι 187,2 δισ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 2.5%  σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ενθαρρυντικά για την Ελληνική οικονομία είναι και τα επιμέρους στοιχεία  που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, αύξηση καταγράφει η συνολική καταναλωτική δαπάνη, κατά 0.3%, οι ιδιωτικές επενδύσεις κατά 1.8% καθώς και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 8,7% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4.2%

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat,η Ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0.1% το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.  Ωστόσο συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2017 το αποτέλεσμα είναι θετικό καθώς καταγράφεται ανάπτυξη της τάξης του 1.6%. Κατά την Eurostat, το τρίτο τρίμηνο του 2018 είχε καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%.

Την ίδια στιγμή, αύξηση καταγράφει το συνολικό ΑΕΠ της ευρωζώνης και της Ε.Ε που αυξήθηκε κατά 0,2% και 0,3% αντίστοιχα, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018. Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% και 1,4% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι οι μόνες χώρες που παρουσίασαν οριακή ύφεση είναι η Ελλάδα και η Ιταλία (-0.1%).

Στο 18% υποχωρεί η ανεργία ενώ αυξάνεται η απασχόληση

Καλά είναι τα νέα για την Ελλάδα και από τον τομέα της απασχόλησης καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 18%, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 20,8% τον Δεκέμβριο 2017 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 18,3% τον Νοέμβριο 2018. Παράλληλα καταγράφεται αύξηση της απασχόλησης με την ανεργία στους νέους να παραμένει πολύ υψηλή αλλά να πέφτει κάτω από το 40%. Η υποχώρηση της ανεργίας από το 2015 καταγράφεται στις 8 μονάδες ενώ στην Αθήνα υπογραμμίζουν την δημιουργία 28.000 θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο, τον πρώτο μήνα δηλαδή που εφαρμόστηκε η αύξηση στον κατώτατο μισθό κατά 11%.

Προειδοποιήσεις από το γραφείο προϋπολογισμού

Μπορεί η Αθήνα να βλέπει με ικανοποίηση τα στοιχεία στην οικονομία και την εργασία να επιβεβαιώνουν το τέλος των μνημονίων και την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, ωστόσο ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της βουλής προειδοποιεί πως τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έκθεσης του γραφείου προϋπολογισμού για το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018 υπογράμμισε την σημασία της επερχόμενης συνεδρίασης του Eurogroup και της απόφασης για την επιστροφή από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη.

Επισήμανε πως τυχόν αστοχία στην απόφαση για την εκταμίευση θα στείλει “πολύ κακό μήνυμα για την πορεία της οικονομίας στις αγορές”. Επιπλέον, επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία και το συνολικό εισόδημα που παράγει η χώρα. “Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε η χώρα μπορεί σε ένα, δύο χρόνια να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστη σε οκτώ, εννέα χρόνια. Θα πάρει καιρό», είπε χαρακτηριστικά./IBNA