Στο Φανάρι για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας ο υπουργός παιδείας

Στο Φανάρι για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας ο υπουργός παιδείας

Θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε την συνάντηση που είχε με τον Οικομενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι ο υπουργός παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Ο Κ. Γαβρόγλου εκπροσωπώντας την πολιτεία επισκέφτηκε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα το Φανάρι προκειμένου να συζητήσει για το πλαίσιο συμφωνίας σχετικά με τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους που είχαν ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπισκοπος.

Όπως συνέβη και στις συναντήσεις που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ο υπουργός παιδείας παρείχε διαβεβαιώσεις ως προς τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ιερέων. Σύμφωνα με πληροφοριες, έκανε λόγο για ένα  σχέδιο που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες και με την Εκκλησία της Ελλάδος και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και με την Εκκλησία της Κρήτης.

Καλά πληροφορημένες πηγέ αναφέρουν πως το ενδιαφέρον των συνοδικών ιεραρχών ήταν ιδιαιτέρως έντονο ενώ ο υπουργός παιδείας κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων.

Όπως τονίζουν στην Αθήνα, βούληση είναι ο εξαντλητικός διάλογος στο πλαίσιο του οποίου από την πλευρά της πολιτείας θα διευκρινιστούν όλα τα ασαφή σημεία ενώ θα καταστεί σαφές πως διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα του κλήρου. Ταυτόχρονα εκφράζεται η αισιοδοξία πως η κατάληξη θα είναι θετική καθώς πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, όπως υπογραμμίζεται, που επιλύει ιστορικές εκκρεμότητες που έχουν την απαρχή τους στις αρχές του περασμένου αιώνα./IBNA