Στις φυλακές της Αδριανούπολης παραμένουν οι Έλληνες στρατιωτικοί.

Στις φυλακές της Αδριανούπολης παραμένουν οι Έλληνες στρατιωτικοί.

Αγωνία για το κατηγορητήριο

Η Τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει τα σενάρια ανταλλαγής με τους 8

Η απόρριψη της έντασης για την προφυλάκιση που κατέθεσαν οι δικηγόροι των δυο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι έχουν προφυλακισθεί με την κατηγορία εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή προκάλεσε απογοήτευση στους ίδιους αλλά και στους συγγενείς τους καθώς θα παραμείνουν για αρκετές ημέρες στις φυλακές.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Bekir Bozdag πάντως ξεκαθάρισε πως οι δυο Έλληνες κρατούνται με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή όμως  ανέφερε πως η εισαγγελική έρευνα αφορά και την κατηγορία της απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπείας.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται  η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου. Μεγάλη σημασία πάντως έχει τι θα περιλαμβάνει το κατηγορητήριο που θα γράψει ο εισαγγελέας καθώς θα εξαρτηθεί εκτός από τις καταθέσεις των κατηγορουμένων και από τα ευρήματα που έχουν στα κινητά τους.

Από νωρίς το πρωί επικρατούσε αγωνία εξώ από το εντυπωσιακό και καθαρό δικαστικό μέγαρο της Αδριανούπολης. Στις 10 έφτασαν οι συνήγοροι των Ελλήνων Αξιωματικών, ο Hakan Yalcintug και η Selin Ozel για να καταθέσουν την ένσταση.

Λίγο αργότερα έφτασαν οι γονείς των δυο Ελλήνων για να ζητήσουν άδεια να επισκεφθούν τα παιδιά τους στη φυλακή.  Μέσα σε περίπου 30 λεπτά ο εισαγγελέας Αδριανουπόλεως (Edirne) έδωσε την άδεια να επισκεφθούν τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.. Πριν είχαν φτάσει στην Αδριανούπολη από τις Καστανιές και έφτασαν στο προξενείο της Ελλάδας όπου τους υποδέχθηκε η πρόξενος Σωτηρία Θεοχαρίδη.

Στην είσοδο του μεγάρου κάποιοι τούρκοι πολίτες όταν διαπίστωσαν πως υπάρχουν Έλληνες δημοσιογράφοι στο δικαστικό μέγαρο φώναζαν «τι περιμένετε να συμβεί όταν  εσείς δεν μας δίνετε τους 8 πραξικοπηματίες».

Οι γονείς και οι δικηγόροι είχαν λάβει ρητές εντολές για να μην κάνουν καμία δήλωση στα μέσα ενημέρωσης ούτε να δώσουν πληροφορίες.

Πάντως οι υπάλληλοι και όλοι οι αστυνομικοί συμπεριφέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο σε όλους τους δημοσιογράφους παρά το τεταμένο κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες.

Το απόγευμα ανακοινώθηκε πως το δικαστήριο απέρριψε  την ένσταση των δικηγόρων με το αιτιολογικό πως «δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση κατοικίας αλλά και για περισσότερη έρευνα στα ψηφιακά δεδομένα τα οποία έχουν στα κινητά τους τηλέφωνα». Αυτή η απόφαση θεωρείται πως ενδέχεται να προκαλέσει κάποια καθυστέρηση ημερών για να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες.

Αν και σε κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης γράφτηκαν κάποια σενάρια για ανταλλαγή των 2 Ελλήνων με τους 8 τούρκους αξιωματικούς, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης απέρριψε ξεκάθαρα τα σενάρια αυτά.

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα» δήλωσε  χαρακτηριστικά.

Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Στο σημείο αυτό ο Bozdag ξεκαθάρισε πως «μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο».

Ο ίδιος υποστήριξε πως για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη «η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν  τις  εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα  ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη αναφέρθηκε στο θέμα της κράτησης των στρατιωτικών και τόνισε πως «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας που βρίσκονται οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί είναι έγκλειστος ο πρώην πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος  ΗDP Selahattin Demirtas κι εδώ και αρκετούς μήνες στην πόλη της Αδριανούπολης επικρατούν περισσότερα μέτρα ασφάλειας από κάποια άλλη περιοχή της Τουρκίας.

Στην αγορά της Αδριανούπολης, πάντως πολλοί καταστηματάρχες αναφέρουν πως το περασμένο Σαββατοκύριακο παρατηρήθηκε μείωση που ξεπέρασε το 50% στις αφίξεις Ελλήνων τουριστών μετά το συμβάν με τους στρατιωτικούς./IBNA