Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Κατρούγκαλος

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Κατρούγκαλος

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος για να συμμετάσχει στις 19 Νοεμβρίου 2018 στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν μαζί με τους υπουργούς Άμυνας για την ενωσιακή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Θα επανεξετάσουν επίσης τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της εφαρμογής της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα αυτόν, μεταξύ άλλων τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO), τη συντονισμένη ετήσια επανεξέταση στον τομέα της άμυνας (CARD), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, τη στρατιωτική κινητικότητα, τη στρατιωτική δυνατότητα σχεδίασης και διεξαγωγής επιχειρήσεων (MPCC), τη μη στρατιωτική ΚΠΑΑ και την πρόταση για την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση για την Ειρήνη. Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα για την ασφάλεια και την άμυνα.

Επιπροσθέτως οι Υπουργοί θα εστιάσουν στην κατάσταση στην Κεντρική Ασία, εν όψει και της επικείμενης Υπουργικής Συνάντησης ΕΕ-Κεντρικής Ασίας, στην πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μετά τις εκεί πρόσφατες εκλογές, καθώς και στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας, θα συζητηθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη και οι δυνατότητες της ΕΕ να συμβάλλει στην αντιμετώπισή της.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος πρόκειται να έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Γαλλίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και Jean-Yves Le Drian./IBNA