Στη Λευκωσία η 4η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ στις 8 Μαΐου

Στη Λευκωσία η 4η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ στις 8 Μαΐου

Πραγματοποιείται αύριο, 8 Μαΐου 2018 στη Λευκωσία η 4η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Η τριμερής σχέση, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2016 και συνεχίζεται αδιαλείπτως, αποτελεί ένα σημαντικό μηχανισμό γεωπολιτικής συνεργασίας, με τις τρεις χώρες να εργάζονται από κοινού για να διασφαλίσουν ένα κοινό μέλλον ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας.

Παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν σε υπουργικό επίπεδο μια σειρά από αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα σε πολλούς τομείς όπως ενέργεια, επικοινωνίες-δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και διαστημική τεχνολογία, περιβάλλον και γεωργία, υγεία, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ψηφιακή διπλωματία, εκπαίδευση και πολιτιστική κληρονομιά.

Στο πλαίσιο της Συνόδου διοργανώνεται και τριμερής συνάντηση των εμπορικών επιμελητηρίων, με στόχο την από κοινού προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερος στόχος είναι να μεταφερθούν τα αποτελέσματα της συνεργασίας στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών.

Στο πλαίσιο της 4ης Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ θα προωθηθεί περαιτέρω ο σχεδιασμός του αγωγού EastMED, ο οποίος θα λειτουργήσει ως ενεργειακή πύλη της Ευρώπης, ενώ θα υπογραφούν νέες συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Σε πολιτικό επίπεδο τη σύνοδο θα απασχολήσουν το κυπριακό πρόβλημα και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ, η διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή (MEPP) και η Ευρω-μεσογειακή συνεργασία.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί: Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. /IBNA