Στη Βιέννη ο Νίκος Κοτζιάς για το Gymnich

Στη Βιέννη ο Νίκος Κοτζιάς για το Gymnich

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς θα παραστεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (FAC) την άτυπη υπουργική συνάντηση, γνωστή και ως Gymnich, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις 30-31 Αυγούστου.

Οι συζητήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται να επικεντρωθούν στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράν, Ειρηνευτική Διαδικασία), Διατλαντικές Σχέσεις και Δυτικά Βαλκάνια.

Οι συμμετέχοντες θα μιλήσουν για την ενίσχυση του ρόλου της πολυμερούς διπλωματίας, παρουσία των υποψήφιων προς ένταξη χωρών στην ΕΕ.

Ο Νίκος Κοτζιάς αργότερα θα λάβει μέρος στο άτυπο γεύμα εργασίας που φιλοξένησε η αυστριακή Προεδρία υπό τον τίτλο «Κρίσιμες Υποδομές και Ψηφιοποίηση».

Gymnich 2018 – Βιέννη

Η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) πραγματοποιείται κάθε έξι μήνες στην πρωτεύουσα του κράτους μέλους που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αντίθεση με τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη ούτε θα υπάρξει επίσημο έγγραφο συμπερασμάτων. Οι υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν ανεπίσημα για σημαντικά θέματα.

Η φετινή συνάντηση στη Βιέννη διοργανώνεται  από την αυστριακή προεδρία της ΕΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών συμμετάσχουν μετά από κοινή πρόσκληση της ΥΠΕΞ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστρίας Karin Kneissl και της Ύπατης Εκπροσώπου και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Federica Mogherini.

Η Mogherini προεδρεύει του Gymnich και, σε συμφωνία με τη χώρα που ασκεί σήμερα την εκ περιτροπής προεδρία, συγκεντρώνει τα σημεία που θα συζητηθούν. Πιθανά θέματα συζήτησης είναι οι τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις διατλαντικές σχέσεις, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ενίσχυση της αποτελεσματικής πολυμέρειας.

Ο Επίτροπος Johannes Hahn θα συμμετάσχει στη συνάντηση ενώ ο David McAllister, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα παραστεί σε τμήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε δελτίο τύπου η αυστριακή προεδρία αναφέρει ότι στο Gymnich θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην Υεμένη, τη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και το Ιράν και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Επίσης θα συζητηθούν οι διατλαντικές σχέσεις και θα εξετάσουν πιθανώς συγκεκριμένα θέματα όπως η διατήρηση του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης (JCPOA) και οι δυνατότητες συνεργασίας όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Οι συζητήσεις για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα ευθυγραμμιστούν με τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες, με έμφαση στη διεύρυνση.

Επιπλέον, η σύνοδος εργασίας θα φιλοξενήσει τις υποψήφιες χώρες της ΕΕ Αλβανία, Πρώην Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία.

“Η ενίσχυση της αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης και η καθιέρωση μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε κανόνες είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ – το θεμελιώδες στρατηγικό έγγραφο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της · ταυτόχρονα αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ”

Ντουμπρόβνικ Φόρουμ 2018

Το Σάββατο, μετά τη Βιέννη, ο Κοτζιάς θα ταξιδέψει στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας για τη δέκατη τρίτη ετήσια διεθνή διάσκεψη του Ντουμπρόβνικ Φόρουμ «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας – η Μεσόγειος, η Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια», που θα λάβει χώρα το Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018 …. / IBNA