Στη Βάρνα η 5η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας Σερβίας.

Στη Βάρνα η 5η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας Σερβίας.

Στη Βάρνα της Βουλγαρίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου η 5η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ στο γεύμα εργασίας μετά το πέρας  τηα συνόδου θα συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu , ο οποίος θα έχει  διμερή συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Η τετραμερής συνεργασία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 στη Βάρνα, που πραγματοποιεί την πέμπτη της συνεδρία, θεσμοθετεί την συνεργασία των χωρών της Βαλκανικής σε μείζονα ζητήματα της περιοχής όπως, η σταθερότητα, η ασφάλεια, οι μεταφορές, οι υποδομές, η ενέργεια, η οικονομία και η διασυνοριακή συνεργασία.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας Boiko Borissov και της Ρουμανίας Viorica Dăncilă στη Βάρνα θα αποτιμήσουν τις ενέργειες που έγιναν στις συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ των χωρών με κύριο θέμα το σχέδιο για τον δακτύλιο συνδυασμένων μεταφορών που συζητήθηκε εκτενώς στη 4η Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις υποδομές, τη διασυνδεσιμότητα των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, καθώς και την διασυνδεσιμότητα στην ενέργεια και τον ψηφιακό κόσμο.

Η πρωτοβουλία της τετραμερούς συνεργασίας θα δώσει πνοή στην ευρύτερη περιοχή και θα αναδείξει την σημασία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών στα Βαλκάνια.

Επίσης θα συζητήσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, τις διαβουλεύσεις για την επίλυση των διαφορών Σερβίας Κοσσόβου, την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, το προσφυγικό, την Κινεζική πρωτοβουλία 17+1 στην οποία συμμετέχει πλέον και η Ελλάδα καθώς περιφερειακά και διεθνή ζητήματα./ΙΒΝΑ