Στην Ουάσινγκτον ο Κατρούγκαλος. Είδε Lute και Nimetz στη Νέα Υόρκη.

Στην Ουάσινγκτον ο Κατρούγκαλος. Είδε Lute και Nimetz στη Νέα Υόρκη.

Στην Ουάσινγκτον, από την Νέα Υόρκη έφτασε αργά το βράδυ τοπική ώρα ο Έλληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος για την συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Mike Pompeo, όπου θα σηματοδοτηθεί η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας ΗΠΑ. Στις συνομιλίες πέρα από τη γνωστή ατζέντα, θα συμπεριληφθούν και το Μακεδονικό αλλά και η ένταση που αναζωπυρώθηκε με την Αλβανία το τελευταίο διάστημα.

Στην Νέα Υόρκη ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε συναντήσεις με την Jane Holl Lute και τον Matthew Nimetz. Όπως επεσήμανε ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ, Lute και Nimetz ασχολούνται εκ μέρους του ΟΗΕ και του ΓΓ Antonio Guterres, με καθοριστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα που αφορούν όμως γενικότερα και το Διεθνές Δίκαιο και τον ρόλο του ΟΗΕ, το Κυπριακό και το Μακεδονικό.

Στη συνάντηση με την Lute, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε την προσήλωσή της Ελλάδας στην ανάγκη της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Επανέλαβε επίσης ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, για το ότι η διεθνής διάσταση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη την πρόοδο που έγινε στο Crans-Montana και αποτυπώθηκε στο λεγόμενο πλαίσιο Guterres. Φυσικά,  η ελληνική θέση παραμένει ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και ότι δεν μπορεί πια να διατηρηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων συμπλήρωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στη συνάντηση με τον Matthew Nimetz, ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ, επιβεβαίωσε την προσήλωση της Κυβέρνησης και της Ελλάδας στο πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση να είναι αμοιβαία και από την άλλη πλευρά αυτή η προσήλωση. Δεν παρέλειψαν να συζητήσουν την πρόοδο προς την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και ορισμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Τέλος ο Γιώργο Κατρούγαλος ευχαρίστησε τον Αμερικανό Διπλωμάτη για τη σημαντική του συμβολή που είχε προς την επίλυση του ονοματολογικού./ΙΒΝΑ