Στην Θεσσαλονίκη ρίχνει το πολιτικό βάρος ο Τσίπρας

Στην Θεσσαλονίκη ρίχνει το πολιτικό βάρος ο Τσίπρας

Πολιτικό βάρος στην Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στην Θεσσαλονίκη ρίχνει η κυβέρνηση  με στόχο την επαναπροσέγγιση με τους ψηφοφόρους που κρατούν αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόκειται για την περιοχή που το κυβερνών κόμμα βλέπει να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο δημοσκοπήσεων ενώ παράλληλα έχουν εκδηλωθεί οι πιο ισχυρές διαδηλώσεις  κατά της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ. Σε αυτό το πλαίσιο ο γραμματέας του κόμματος  βρέθηκε σήμερα στην Θεσσαλονίκη απ’όπου ανακοίνωσε πως την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση στην πόλη με κεντρικό μήνυμα “η Θεσσαλονίκη λέει ναι στη δημοκρατία και στην αλληλεγγύη, όχι στο νεοφασισμό και στον διχασμό”.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για την Βόρεια Ελλάδα, στόχος είναι η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να πειστούν για τα οφέλη της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, οικονομικά και τοπικά. Την ίδια στιγμή ασκείται δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία για την στάση της απέναντι στην συμφωνία καθώς όπως θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύει τις ακραίες φωνές. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα επαναλαμβάνει πως οι προυποθέσεις της συμφωνίας θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της πΓΔ της Μακεδονίας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Να μην κυρώσει την συμφωνία καλεί την κυβέρνηση η Ν.Δ.

Μετά τις χθεσινές αντιδράσεις στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργου της πΓΔ της Μακεδονίας, σχετικά με την Μακεδονική γλώσσα, ο αρμόδιος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο σήμερα για “απαράδεκτες δηλώσεις Ζάεφ”.

Ταυτόχρονα επαναλαμβάνεται το αίτημα προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσουν στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών την οποια το κόμμα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει “επιζήμια”. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε δε πως η συμφωνία αποτελεί “θερμοκήπιο αλυτρωτισμού και εθνικισμού”.

Κεντρικός άξονας της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας εν όψει της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας είναι η προσπάθεια να μεταπειστούν οι βουλευτές, εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που έχουν τοποθετηθεί θετικά αναδεικνύοντας τα σημεία που θεωρεί επιζήμια για την Ελλάδα./IBNA