Στην βουλή η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων λιγο πριν την ψήφιση του προυπολογισμού

Στην βουλή η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων λιγο πριν την ψήφιση του προυπολογισμού

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος κατέθηκε και συζητείται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων απο 1/1/2019. Μετά και την τυπική έγκριση που έδωσε το τελευταίο Eurogroup η Αθήνα προχωράει στην κατάργηση του μέτρου που είχε συμφωνηθεί, έπειτα από επιμονή του ΔΝΤ όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης το 2017.

Η περικοπή είχε ψηφιστεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5%. “Πλέον ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί χωρίς το μέτρο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων”, ανέφεραν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Για επικοινωνιακό σχεδιασμό καταγγέλει η αντιπολίτευση

Υπερψηφίζει την ακύρωση των περικοπών η αξιωματική αντιπολίτευση, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση πως αναιρεί μέτρα που η ίδια είχε ψηφίσει ενώ έχει “εξοντώσει” τους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση κάνει λόγο για “επικοινωνιακό σχεδιασμό και παροχολογία”.

Σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο του μετώπου των συντάξεων αποτελεί το τελευταιο βήμα πριν από την ψήφιση του προυπολογισμού που αποτελέι για την Αθήνα την έπρακτη αποτύπωση της εξόδου απο τα μνημονια. Για αυτό τον λόγο άλλωστε η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη και ανακουφισμένη.  Η ψήφιση του προυπολογισμού θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου όπου αναμένεται να υπάρξει σκληρή σύγκρουση μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Κ. Μητσοτάκη./IBNA