Στην Αθήνα η 2η Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας Κύπρου Παλαιστίνης

Στην Αθήνα η 2η Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας Κύπρου Παλαιστίνης

Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών, η 2η Τριμερής Συνάντησης Ελλάδας Κύπρου Παλαιστίνης σε επίπεδο ΥΠΕΞ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα υποδεχτεί τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής Riyad al-Maliki σε συνέχεια της 1ης Τριμερούς Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 21 Σεπτεμβρίου 2016.

Στη 1η Τριμερή τα θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις ήταν η στρατηγική κατάσταση της περιοχής, η διαμόρφωση δομών ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και η συνεργασία σε σειρά από τομείς, δηλαδή από την εκπαίδευση και τον τουρισμό μέχρι τη δημιουργία οικονομικών συνεργασιών προς όφελος των λαών των τριών χωρών. Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη για την διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής όσον αφορά την εν γένει εφαρμογή του διεθνούς νόμου και των διεθνών κανόνων, στους οποίους στηρίζεται η εξωτερική πολιτική και των τριών χωρών.

Στην Νέα Υόρκη Ελλάδα και Κύπρος επιβεβαίωσαν εμπράκτως τη βούλησή τους να διατηρήσουν τις παραδοσιακές σχέσεις τους με την Παλαιστίνη και να τηρήσουν ισορροπίες στο πολιτικό επίπεδο, ώστε να μη δίνεται η εντύπωση ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ γίνεται εις βάρος των ιστορικών δεσμών φιλίας με τους Παλαιστινίους και τους Άραβες γενικότερα.

Η 2η Τριμερής Ελλάδας Κύπρου και Παλαιστίνης που ήταν να πραγματοποιηθεί το 2017 τελικά οριστικοποιήθηκε για το τέλος του 2018, λίγες μέρες πριν την 4η Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ που θα λάβει χώρα στην Beersheba στις 20 Δεκεμβρίου 2018.

Η 2η τριμερής θα δώσει την ευκαιρία στις αντιπροσωπείες να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός, ο αγροτικός τομέας, η ανανεώσιμη ενέργεια, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση. Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των τριών χωρών θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τις συζητήσεις να εστιάζονται σε θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και στο Κυπριακό. Με το πέρας των εργασιών θα υιοθετηθεί Κοινό Ανακοινωθέν της Τριμερούς.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο περιθώριο της Τριμερούς Συνάντησης θα έχει την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 διμερή συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη όπου θα συζητήσουν σύμφωνα με πληροφορίες τις εξελίξεις στην περιοχή, την επερχόμενη Τριμερή με το Ισραήλ και το Κυπριακό. Επίσης θα ενημερώσει ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ τον Κύπριο ομόλογο του για τα τελευταία του ταξίδια σε Ρωσία και Αμερική

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2018 ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα συναντήσει τον Παλαιστίνιο ομόλογο του Riyad al-Maliki. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και της μορφωτικής/ πολιτιστικής συνεργασίας./ΙΒΝΑ