Σπίρτζης: «Η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια»

Σπίρτζης: «Η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια»

Αναλύοντας την Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 4 Ιουλίου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σημείωσε ότι με τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα πλέον διαδραματίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στο ΑΠΕ, τονίζει ότι με συγκεκριμένες πολιτικές  και συνεργασίες, η Ελλάδα «παύει να είναι απομονωμένη χώρα στο άκρο της Ευρώπης», όπου την είχαν οδηγήσει «ψυχροπολεμικές λογικές» του παρελθόντος.

Όπως καταγράφηκε στην Θεσσαλονίκη, διαπιστώθηκε πολιτική βούληση για διεύρυνση της συμφωνίας για τη δημιουργία ενός Βαλκανικού δακτυλίου συνδυασμένων μεταφορών. Μετά την ολοκλήρωση των καθέτων οδικών αξόνων που για χρόνια έμειναν τελματωμένοι, όπως του Έβρου, της Ροδόπης και της Κρυσταλλοπηγής στην Καστοριά, ξεκίνησαν και οι νέοι κάθετοι άξονες, στην Ξάνθη και στα Ιωάννινα, με προφανή οφέλη στην διασυνδεσιμότητα της Ελλάδας με τα όμορα κράτη.

Επίσης η σιδηροδρομική ηλεκτροδοτούμενη γραμμή Θεσσαλονίκη- Ειδομένη ολοκληρώνεται το φθινόπωρο, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή Πειραιάς Θεσσαλονίκη. Επίσης το κέντρο μεταφόρτωσης και οι σιδηροδρομικές υποδομές στο Θριάσιο ολοκληρώθηκαν, ενώ ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός του εμπορευματικού κέντρου. Σε εξέλιξη ήδη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία του εμπορευματικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Με την ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών υποδομών και τη σύνδεση τους με το λιμάνι της Πάτρας και του Βόλου με σύγχρονη ηλεκτροδοτούμενη γραμμή τα επόμενα χρόνια, αναβαθμίζεται η Ελλάδα σε κεντρικό σημείο διεθνών μεταφορών, σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.

Στην τετραμερή σύνοδο επίσης αποφασίστηκαν θέματα συνεργασίας για τη διαλειτουργικότητα και την ενιαία λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, η συνεργασία και η μεταφορά τεχνογνωσίας, σχετικά με ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οδηγίες, προδιαγραφές και διαδικασίες καθώς και την υλοποίηση ενός Βαλκανικού δικτύου υδατοδρομίων./ΙΒΝΑ