Σημερινό Eurogroup άνευ ελληνικού ‘αρώματος’

Σημερινό Eurogroup άνευ ελληνικού ‘αρώματος’

Η Ελλάδα δεν υπάρχει στη σημερινή ατζέντα τού Eurogroup. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση στο περιθώριο.

Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων «κλείδωσε» μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ υπάρχει σε εκκρεμότητα μια διαφορά μεταξύ Κομισιόν και ελληνικής πλευράς για το 2019. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απόσταση 300 εκατ. ευρώ, η οποία ανμένεται να μηδενιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και, ως εκ τούτου, να οριστικοποιηθεί το ύψος των θετικών μέτρων του 2019.

Τις προηγούμενες ημέρες, ευρωπαϊκές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να συρρικνωθεί το πακέτο μόνιμων μέτρων τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ του 2019, ενώ δεν θα προχωρήσει η εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα είναι έτοιμα πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

Όπως επαναβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Gerry Rice, το Ταμείο δεν είναι σε θέση να αποφασίσει για συντάξεις και αφορολόγητο, οπότε δεν θα δημιουργήσει ζήτημα. Η κατεύθυνση που δόθηκε μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου με Lagarde, Thomsen στο Μπαλί δείχνει την πεπατημένη, που δεν είναι άλλη από το ότι Ελλάδα και Κομισιόν έχουν τον μοναδικό λόγο.

Την ίδια ώρα, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ. Σε καθαρή βάση το κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Το δημοσιονομικό κενό του 2019, κατά την εκτίμηση των θεσμών, παραμένει στο 0,15% του ΑΕΠ ή περίπου 300 εκατ. ευρώ, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία για «κλείσιμο» και διάσωση τόσο των συντάξεων, όσο και των θετικών μέτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Το δρόμο τού τελικού συμβιβασμού αναμένεται να υποδείξει η έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, αλλά και η πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία αναμένεται εντός Νοεμβρίου…. / IBNA