Σε χαμηλές πτήσεις οι απελάσεις από Ρωσικής πλευράς

Σε χαμηλές πτήσεις οι απελάσεις από Ρωσικής πλευράς

Σε αντίποινα προχώρησε η Ρωσική πλευρά στις απελάσεις των δυο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δυο. Όπως αναφέρετε σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας: «Στις 6 Αυγούστου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ρωσική Ομοσπονδία Α. Φρυγανάς, στον οποίο επιδόθηκε νότα, με την οποία ενημερώνεται για τα ληφθέντα από ρωσικής πλευράς αντίμετρα ως απάντηση στις μη φιλικές πράξεις της Αθήνας τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε σχέση με Ρώσους διπλωμάτες και πολίτες».

Η Ρωσική πλευρά προχώρησε στην απέλαση του Αναπληρωτή Εμπορικού Ακόλουθου και ενός μέλους του γραφείου τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, ενώ απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσία στον Γ. Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά.

Η απόφαση της απέλασης των δυο Ελλήνων της Ελληνικής αποστολής στη Ρωσική Ομοσπονδία κρίνεται από διπλωματικούς κύκλους ως περισσότερο επικοινωνιακής μορφής αντίδρασης παρά ουσιαστικής, καθώς πρόκειται για χαμηλής εμβέλειας υπαλλήλων, ενώ η απαγόρευση εισόδου στον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Έλληνα ΥΠΕΞ, είναι χωρίς διπλωματικό αντίκρισμα καθώς ο Γιώργος Σακελλαρίου είναι πολιτικός υπάλληλος κι όχι διπλωματικός.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν την κίνηση της ρωσικής πλευράς ως “ασύμμετρη”, καθώς όπως σημειώνουν, η ελληνική κυβέρνηση είχε στοιχεία για τη δράση των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν, ενώ η ρωσική πλευρά δεν έχει. Η Αθήνα εξετάζει τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στη Μόσχα και σημειώνει ότι θα αντιδράσει κατάλληλα και ανάλογα στις απελάσεις των Ελλήνων της Διπλωματικής Αποστολής στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Σημειώνεται, ότι με την κατηγορία της επέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδος με χρήση αθέμιτων μέσων κατηγορήθηκαν οι Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν από την Ελλάδα τον Ιούλιο. Το Ρωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι «η Ουάσινγκτον κρύβεται πίσω από την αντι-ρωσική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», αναφορές που το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει χαρακτηρίσει «αβάσιμες»./IBNA