Σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον ταξιδεύει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον ταξιδεύει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στις ΗΠΑ θα μεταβεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος στις 12 με 14 Δεκεμβρίου 2018 ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων τόσο στη Νέα Υόρκη πρώτο σταθμό της επίσκεψης του στις 12, όσο και στην Ουάσινγκτον στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Jane Holl Lute, η οποία τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στην Λευκωσία για την συνέχιση των διαβουλεύσεων με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων για την συνέχιση των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, εκτός της συνάντησης με την Lute ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ ενδεχομένως να έχει συνάντηση και με τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ για το Μακεδονικό Matthew Nimetz.

Αργά το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί την επόμενη μέρα με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo για την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, μια συνάντηση που είχε οριστικοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη από τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.

Οι ΗΠΑ σχεδόν δυο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Donald Trump, επαναχαράζει την Εξωτερική της πολιτική, κάτι που γίνεται εύκολα κατανοητό από τις πολλαπλές συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Mike Pompeo τους τελευταίους τρεις μήνες με ομολόγους του απ’ όλο τον κόσμο.

Η ιδιαιτερότητα της επίσκεψης του Γιώργου Κατρούγκαλου στις ΗΠΑ, έχει να κάνει με τον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ, για στενότερη πολυεπίπεδη συνεργασία με την Ελλάδα σε σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Η διαδικασία του Στρατηγικού Διαλόγου δομείται με βάση συγκεκριμένους θεματικούς άξονες αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι η περιφερειακή συνεργασία, η άμυνα και η ασφάλεια, η οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, η ενέργεια και η συνεργασία σε μορφωτικά και πολιτιστικά θέματα.

Πιο συγκεκριμένα θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, οι προοπτικές και ο ρόλος της Ελλάδας στην προώθηση συνεργασιών μέσα από τις πρωτοβουλίες των τριμερών, τετραμερών και πολυμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής, της Συμφωνίας των Πρεσπών που ενισχύουν την συνεργασία και την σταθερότητα, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας.

Αντικείμενο των συζητήσεων θα αποτελέσουν επίσης θέματα επενδύσεων, ανάπτυξης υποδομών και δικτύων, καθώς και οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, διμερών θεμάτων ασφάλειας και άμυνας, οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, η τρομοκρατία και η ασφάλεια συνόρων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον τομέα της ενέργειας, τόσο μέσω των αγωγών διασυνδεσιμότητας TAP, IGB, EastMed αλλά και των τερματικών σταθμών φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη και Ρεβυθούσα, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.ά.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν, εκτός του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Σ. Γιαννακίδης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λ. Κρέτσος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Μπράχος, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μ. Βερροιόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η ιστορική αυτή εξέλιξη στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις δεν πρόκειται φυσικά να μείνει χωρίς συνέχεια. Αντιθέτως, αντιπροσωπείες από τις δύο πλευρές αναμένεται να συναντώνται συστηματικά τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας. Η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται για το 2019 στην Ελλάδα./ΙΒΝΑ