Σε κοινή αμυντική ρότα Κύπρος-Γερμανία

Σε κοινή αμυντική ρότα Κύπρος-Γερμανία

Η Γερμανίδα ΥΠΑΜ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπλεξε το εγκώμιο της Λευκωσίας και ανέπτυξε το όραμα της ασφάλειας στην Αν. Μεσόγειο

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Τα βήματα της κοινής συνεργασίας Κύπρου-Γερμανίας στον τομέα της ασφάλειας, της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής και της αντιμετώπισης κοινών κινδύνων ανέπτυξε κατά την ολιγόωρη παρουσία της στη Λευκωσία η ΥΠΑΜ της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Είχε δε διμερής συνομιλίες για όλα τα θέματα της περιοχής με τον Κύπριο ομόλογό της Σάββα Αγγελίδη αλλά και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον οποίο ανέπτυξε και θέσεις πέριξ όλων των θεμάτων της ασφάλειας στην Αν. Μεσογείου στα πλαίσια συναφούς ημερίδας που οργάνωσε το κόμμα.

Τόσο ο Σάββας Αγγελίδης όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήραν το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, αλλά και στα κοινά βήματα στο πεδίο της Άμυνας. «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη για σταθερότητα στην περιοχή με γνώμονα την πρόοδο και βάσει των ενεργειακών προοπτικών της Αν. Μεσογείου. Η σταθερότητα στην περιοχή συνδέεται και με την ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ» είπε μεταξύ άλλων ο Σάββας Αγγελίδης.

Από την πλευρά της η κ. Λάιεν αναφέρθηκε στη συμβολή της Κύπρου στα μείζονα θέματα της περιοχής, ως πόλος σταθερότητας, ενώ στην ομιλία της κατά την ημερίδα τόνισε πως το επόμενο success story της ΕΕ θα είναι στην κοινή εξωτερική πολιτική.

Το γεωπολιτικό σκηνικό αλλάζει

Στη δική του ομιλία κατά την ημερίδα για την ασφάλεια, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως το γεωπολιτικό σκηνικό αλλάζει, αυξάνοντας την ανάγκη για ένα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Η Κύπρος, όπως είπε, λόγω της μοναδικής γεωστρατηγικής θέσης έχει να επιδείξει συνεργασίες επί μακρόν με όλους τους γείτονές της πλην της Τουρκίας.

«Η προοπτική της ΕΕ να ενεργήσει σαν πάροχος ασφάλειας σε μια ταραχώδη περιοχή είναι δίκαιη και λαμβάνει χώρα με συνοχή».

Από την πλευρά της η κ. Λάιεν τόνισε πως η Pesco είναι η απαρχή της άμυνας στην ΕΕ και ότι θα πρέπει εφεξής η δουλειά να αφορά το πώς μπορούν να υπερκεραστούν εμπόδια ως προς την ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις./IBNA