Σε θέσεις “μάχης” τα κόμματα στην Ελλάδα μπροστά στις πολλαπλές εκλογές το 2019

Σε θέσεις “μάχης” τα κόμματα στην Ελλάδα μπροστά στις πολλαπλές εκλογές το 2019

Σε θέσεις μάχης μπαίνουν τα κόμματα στην Ελλάδα εν όψει των εκλογών του 2019, καθώς τον ερχόμενο Μάιο οι πολίτες θα οδηγηθούν στις κάλπες τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Χωρίς να είναι απίθανο σε αυτές να προστεθεί και η κάλπη τυχόν πρόωρων εθνικών εκλογών που συνταγματικά διεξάγονται τον Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αναμένεται να δώσουν έντονο πολιτικό τόνο στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαίου, ανοίγοντας σταδιακά τα “χαρτιά” τους.

Προσφυγικό, οικονομία και η άνοδος του λαικισμού ορίζουν την αντιπαράθεση ενόψει ευρωεκλογών

Με αντικείμενο την προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το σαββατοκύριακο. Το κυβερνών κόμμα επικύρωσε την στρατηγική για την ανάγκη συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και των εθνικισμών. Στο πλαίσιο αναζήτησης νέων ευρύτερων συμμαχιών σε Ευρωπαικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει κάλεσμα στους Πρασίνους, στις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις και στις δυνάμεις των σοσιαλιστών που έχουν πάρει αποστάσεις από τον νεοφιλελευθερισμό και την δεξιά.

Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να ασκηθεί πίεση στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρώντας να τεθεί στο κάδρο των ακραία νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρουν την ευθύνη για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης και την άνοδο των εθνικιστών. Παράληλα, στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως θα θέσουν στο περιθώριου τους Έλληνες σοσιαλδημοκράτες, το Κίνημα Αλλαγής, εντάσσοντας και τους ίδιους στο ίδιο κάδρο με την δεξιά.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να θέσει ένα διττό μέτωπο κατά της ανόδου του λαικισμού, βάζοντας σε αυτό το πλάισιο τόσο τις πολιτικές δυνάμεις του εθνικισμού και της ακροδεξιάς όσο και την αριστερά. Τα πυρά του δεξιού κόμματος θα στραφούν και στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας ευθύνες στο πεδίο της οικονομίας, ιδίως για την περιοδο του 2015. Παράληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προκαταβάλλει πως από τα κεντρικά ζητήματα της ατζέντας στον δρόμο για τις κάλπες θα είναι το προσφυγικό και η ασφάλεια, ζητώντας μεγαλύτερη ευρωπαική εμπλοκή στην φύλαξη  των ευρωπαικών συνόρων.

Πολιτικά χαρακτηριστικά στην μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών

Χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης για την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών θα λάβει η σύγκρουση για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης στην Θεσσαλονίκη, όπου ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχουν καταλήξει στους υποψηφίους τους. Τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν “κλειδώσει” τις υποψηφιότητες που θα στηρίξουν στις περισσότερες περιφέρειες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά ακόμη τον υποψήφιο της αριστεράς για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αυτόν της Αθήνας./IBNA