Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Οι προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 21 Απριλίου στη Βόρεια Μακεδονία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι υποψήφιοι πρέπει μέχρι τις 9 Μαρτίου να συγκεντρώσουν όλες τις υπογραφές που απαιτούνται για να θέσουν υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο. Μέχρι χθες, πέντε υποψήφιοι υπέβαλαν τα αιτήματά τους στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Μεταξύ των υποψηφίων είναι η Gordana Siljanovska-Dafkova του VMRO-DPMNE, η οποία έχει εξασφαλίσει την ιδιότητα της υποψήφιας. Στο μεταξύ, οι άλλοι εξακολουθούν να συλλέγουν τις απαραίτητες υπογραφές.

Ο κυβερνών συνασπισμός με επικεφαλή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI) αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα τον κοινό υποψήφιο. Μεταξύ των δυνητικών υποψηφίων είναι ο υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov, συντονιστής για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, ο Stevo Pendarovski, ο υπουργός Εσωτερικών Oliver Spavosvki και η υπουργός Άμυνας Radmila Sekerinska.

Αυτές οι εκλογές θα έχουν επίσης έναν αλβανικό υποψήφιο. Είναι ο καθηγητής πανεπιστημίου, Blerim Reka, ο οποίος θα έχει την υποστήριξη της αλβανικής αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Εκλογών, Oliver Derkoski, δήλωσε ότι οι υποψήφιοι πρέπει μέχρι τις 9 Μαρτίου να συγκεντρώσουν τις υπογραφές τους.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που η εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή θα παρακολουθήσει την εκστρατεία καθώς και τις 68 πύλες ειδήσεων που έχουν διαπιστευτεί για αυτή την εκλογική διαδικασία», δήλωσε ο Derkoski.

Οι προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου και εάν δεν υπάρξει υποψήφιος από τον πρώτο γύρο, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον εκλογικό κατάλογο, η χώρα έχει 1,8 εκατομμύρια εκλογείς που έχουν δικαίωμα ψήφου./IBNA