Σε Βερολίνο και Παρίσι ο Τσίπρας

Σε Βερολίνο και Παρίσι ο Τσίπρας

Με τα μάτια στραμμένα στην συγκρότηση ενός προοδευτικού Ευρωπαικού μετώπου

Στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στο “Καμπ διαλόγου” που διοργανώνει το SPD. Μια παρουσία με υψηλό συμβολισμό αλλά και ουσία αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες  σε μια πολιτική συγκυρία κατά την οποία οι διεργασίες για την συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου στην Ευρώπη πυκνώνουν.

Αύριο θα συμμετάσχει σε συζήτηση με την αρχηγό του SPD Andrea Nahles  και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Antonio Costa, με θέμα τις επικείμενες ευρωεκλογές, το όραμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς απέναντι στην ενίσχυση του εθνικισμού και του λαϊκισμού και τα μέσα και τις στρατηγικές των μεγάλων προοδευτικών κομμάτων της Ευρώπης.

Στο περιθώριο των εργασιών του “καμπ διαλόγου” θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με τον πορτογάλο πρωθυπουργό που ηγείται της συμμαχίας Αριστεράς-Σοσιαλιστών στην χώρα του αλλά και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz.

Στην συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι για τη τελετή εκατονταετηρίδας από την ανακωχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών.

Εν αναμονή της πρότασης της Αριστεράς για τον πρόεδρο της Επιτροπής

Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έχουν μπει στην πρώτη γραμμή για τον κοινό βηματισμό των δυνάμεων της Αριστεράς, των Πρασίνων και των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που αντιτίθενται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Κεντρικός στόχος είναι αφενός να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό και πολιτικό τείχος ενάντια στην ακροδεξιά και τον νεοφασισμό που φαίνεται πως κερδίζει έδαφος και αναμένεται να ενισχυθεί στις ευρωεκλογές. Αφετέρου, να διαμορφωθεί μια εναλλακτική και ρεαλιστική πρόταση, έναν νέο βιώσιμο μοντέλο σε αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχει πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στις τριήμερες εργασίες του δεύτερου Ευρωπαϊκού Φόρουμ, προοδευτικών, οικολογικών και αριστερών δυνάμεων στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς να καταλήξει και στις προτάσεις υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής. Η άποψη που φαίνεται να προκρίνεται είναι αυτή η υποψηφιότητα να μην προέρχεται από τον στενό πυρήνα της Αριστεράς αλλά να αντιπροσωπεύει μεγάλος μέρος των προοδευτικών δυνάμεων./ΙΒΝΑ