Σερβία: Μέθοδος «καρότο-μαστίγιο» από την Ε.Ε.

Σερβία: Μέθοδος «καρότο-μαστίγιο» από την Ε.Ε.

«Η Σερβία σημειώνει πρόοδο στον στρατηγικό της στόχο για ένταξη της στην Ε.Ε. με 14 διαπραγματευτικά κεφάλαια ανοιχτά αυτή την στιγμή, εκ των οποίων τα δύο έχουν προσωρινά ολοκληρωθεί. Με όλη την ενέργεια να επικεντρώνεται στην υιοθέτηση και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και συγκεκριμένα στα κεφάλαια που αφορούν το κράτους δικαίου και την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, περισσότερα κεφάλαια θα μπορούσαν να ανοίξουν τους προσεχείς μήνες».

Πρόκειται για την επισήμανση που έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αξιολογώντας τις προοπτικές ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε. με αιχμή του δόρατος την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Την ίδια ώρα όμως η Ευρώπη ζητά από το Βελιγράδι να διασφαλίσει την προστασία συγκεκριμένων περιοχών στην επικράτεια της από την καταστροφική επέκταση των υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή Stara Planina, στα ΝΑ της χώρας, στα σύνορα με την Βουλγαρία, σε ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά καταφύγια της Σερβίας.

Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος εξαιτίας των ανθρώπινων παρεμβάσεων να είναι πλέον ορατές, απαιτείται η λήψη δραστικών μέτρων για την προστασία της φυσικής ομορφιάς της χώρας, της χλωρίδας και της πανίδας.

Καταγγελίες στο μεταξύ ότι οι επιδοτήσεις ή οι χορηγίες δεν βρίσκουν τον δρόμο τους αλλά καταλήγουν στις τσέπες των εκάστοτε επενδυτών ή κρατικών αξιωματούχων πληθαίνουν, με αποτέλεσμα οι φωνές να φτάνουν πλέον στις Βρυξέλλες.

Το Βελιγράδι έδωσε πρόσφατα το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση επενδύσεων με σκοπό την κατασκευή 58 υδροηλεκτρικών μονάδων επί των υδάτινων πόρων στην περιοχή Stara Planina.

Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία επωφελείται από την προενταξιακή βοήθεια, με ενδεικτικό συνολικό προϋπολογισμό ύψους 1,5 δις. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. καλεί το Βελιγράδι να διευρύνει το φάσμα της ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να μην περιορίζεται μόνο στα μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια και ταυτόχρονα να θεσπίσει υποχρεωτικές περιβαλλοντικές εκτιμήσεις σε όλα τα μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια, εφόσον προκύπτουν αμφιλεγόμενα έργα που απειλούν την διαβίωση του πληθυσμού της εκάστοτε περιοχής και την πρόσβαση του σε καθαρό πόσιμο νερό./IBNA