Σερβία: Η Εκκλησία απορρίπτει κάθε πρόταση που θα έβλαπτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στο Κόσσοβο

Σερβία: Η Εκκλησία απορρίπτει κάθε πρόταση που θα έβλαπτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στο Κόσσοβο

Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) απορρίπτει κάθε πρόταση ή ιδέα που θα είχε ως συνέπεια την απόσχιση τμήματος του Κοσσόβου από την Σερβία. Αυτό αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την αρχιερατική Σύνοδο της SPC που συγκλήθηκε, εκτάκτως, για να εξετάσει το θέμα του Κοσσόβου.

«Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επαναλαμβάνει την ακλόνητη και ενιαία θέση της ότι, επ΄ ουδενί  και με κανένα τίμημα δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση η πλήρης κυριαρχία και ακεραιότητα της Σερβίας στο Κόσσοβο και το Μετόχι, η οποία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Σερβίας και το ψήφισμα 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ (σ.σ 1999)» αναφέρεται στην απόφαση της Συνόδου.

«Για την Εκκλησία, το Κόσσοβο, δε αποτελεί απλώς πολιτικό ζήτημα όπου το μονοπώλιο για την επίλυση του έχουν αποκλειστικά οι κρατικές αρχές,  αλλά, πρωτίστως, ζήτημα επιβίωσης του πιστών, του κλήρου, των μοναχών και  τόπος των ιερών μνημείων χωρίς τα οποία δεν θα είμαστε αυτό που είμαστε» σημειώνεται στο ανακοινωθέν της Εκκλησίας.  Η επισήμανση αυτή, κατά γενική εκτίμηση,  αποτελεί μία αυστηρή προειδοποίηση προς την πολιτική ηγεσία της Σερβίας ότι η SPC δεν προτίθεται να μείνει απλός παρατηρητής των εξελίξεων στο ζήτημα του Κοσσόβου.

Στο ανακοινωθέν επικρίνεται η άποψη που εκφράζει ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic για  την οριστική επίλυση του ζητήματος με «οριοθέτηση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων».

«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι – υπό το πρόσχημα της δήθεν «οριοθέτησης μεταξύ Σέρβων και Αλβανών» – αυξάνεται η πιθανότητα απόσχισης, αν όχι ολόκληρου, τότε του μεγαλύτερο και πιο σημαντικού τμήματος του Κοσσόβου από τη Σερβία και της αναγνώρισης του ως μέρος ανεξάρτητου κράτους του Κοσσόβου ή ακόμα και της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας. Οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης θα ήταν τραγικές για την επιβίωση του λαού μας και των ιερών τόπων μας. Σε αυτή την περίπτωση, η πλειοψηφία των Σέρβων, χωρίς επαρκή προστασία και ασφάλεια, θα αναγκαζόταν  να μεταναστεύσει. Έτσι, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση απ ότι σήμερα, θα σχηματίζονταν μία εθνικά καθαρή  καθαρό αλβανική κοινωνία και θα έσβηναν όλα τα ίχνη  ιστορικής μας ύπαρξης»  προειδοποιεί η Εκκλησία της Σερβίας.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC)  επισημαίνει ότι δεν τάσσεται υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος της «παγωμένης σύγκρουσης» ωστόσο  δεν προτείνει κάποια συγκεκριμένη λύση. Η Εκκλησία εκφράζει την δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι από το 2007 μέχρι σήμερα δεν προσεκλήθη επίσημα, από την πολιτική ηγεσία, να εκφράσει την άποψη της και να παρουσιάσει την  κατάσταση που επικρατεί στο Κόσσοβο. Στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά στις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης των Σέρβων στο Κόσσοβο, καταγγέλλεται η συμπεριφορά της Πρίστινα και καταδικάζεται κάθε προσπάθεια άσκησης πιέσεων από τον διεθνή παράγοντα για να βρεθεί λύση η οποία – όπως εκτιμάτε- υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα είναι καταστροφική για τους Σέρβους. Η Ιερά Σύνοδος της SPC επισημαίνει  ότι η συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου –Πρίστινα  δεν πρέπει να συνεχιστεί εάν προηγουμένως δεν δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επιστροφή των σέρβων που εδιώχθησαν από το Κόσσοβο και δεν υπάρξουν εγγυήσεις για την προστασία των περιουσιών τους και την επιστροφή των περιουσιών που σφετερίστηκαν οι Αλβανοί. «Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις η συμμετοχή στο διάλογο θα σήμαινε ότι η εθνοκάθαρση γίνεται αποδεκτή ως τετελεσμένο γεγονός» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανακοινωθέν από την συνεδρίαση της αρχιερατικής Συνόδου της SPC για το Κόσσοβο δημοσιοποιήθηκε, εχθές, αμέσως μετά την αναγγελία της έναρξης νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ των προέδρων Σερβίας και Κοσσόβου, Aleksandar Vucic και Hashim Thaci.  Οι δύο πρόεδροι συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλες στο πλαίσιο της διαδικασίας για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσόβου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης./IBNA