Σήμα για επιτάχυνση των προαπαιτουμένων

Σήμα για επιτάχυνση των προαπαιτουμένων

Σήμα να “τρέξουν” όλοι στην κυβέρνηση προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης δίνεται από το οικονομικό επιτελείο της, σύμφωνα με πληροφορίες, με τους θεσμούς να παρακολουθούν από κοντά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων οι οποίες θα κλείσουν την τέταρτη αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα 12.

Αυτό που επαναλαμβάνουν διαρκώς κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο ολοκλήρωσης του τρίτου Μνημονίου στις 20 Αυγούστου και στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η Κομισιόν.

Εν τω μεταξύ, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διέψευδαν πληροφορίες που θέλουν οι θεσμοί να έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους σχετικά με τους ρυθμούς που κινούνται οι διαδικασίες για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Από εκεί και πέρα, μετά το Πάσχα αναμένεται να υπάρξει καλύτερη εικόνα σχετικά με την πορεία των 75 που απομένουν πλέον από τα συνολικά 88 προαπαιτούμενα τα οποία περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση. Τότε θα φανεί αν είναι εφικτό η κυβέρνηση να επιτύχει το στόχο για τη συντομότερη αξιολόγηση που θα έχει γίνει ποτέ.

Πάντως, κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν το γεγονός να υπάρξουν αποκλίσεις στο χρονοδιάγραμμα, αλλά αυτές θα είναι ορισμένων ημερών χωρίς να αλλάζει ο συνολικός σχεδιασμός για την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου στις 20 Αυγούστου, εξηγώντας πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η παραμικρή ανάγκη για παράταση του Μνημονίου και όλες οι πλευρές παραμένουν προσηλωμένες προκειμένου να κλείσουν όλα στην ώρα τους.

Παρόλα αυτά δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να εκτιμήσουν με ακρίβεια το ρόλο που θα παίξει το ΔΝΤ. Πάντως, οι προθέσεις του Ταμείου αναμένεται να διαφανούν κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου, η οποία διεξάγεται στις 16-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον./IBNA